≫ 

Arhitektonski hipster: Bogati grof pre 110 godina od tvrđave pravio luksuznu palatu

Njegovo zdanje koristio je svako, a unazad 40 godina zvrji prazno

  • 0

Ovo je pogled iz ptičje perspektive na veliki kompleks palate i parka, koji je sagrađen na mestu tvrđave iz 16. veka.

Palata je trebalo da postane porodična kuća grofa Konstantina Ksida i njegove supruge grofice Ekaterine Levašove. Ruski arhitekta Ivan Fomin preuzeo je projekat. Majstor se odvažio na smeli eksperiment, odlučivši da u jednoj zgradi kombinuje dve kuće u potpuno različitim stilovima, što je živopisan primer neoklasične arhitekture u Ukrajini.

Ako na palatu gledate sa strane reke Južni Bug, tada takozvana „rečna“ fasada zgrade izgleda kao tvrđava. Druga dvorišna strana zamišljena je u stilu tipičnih renesansnih vlastelinskih kuća.

Pored toga, prema projektu, u topovskoj kuli je trebalo da bude mesto za orkestar. Pre nego što je postala palata tvrđava je u različitim godinama služila je kao zaštita od prepada Turaka i Tatara, bila je i džamija, zatvor, korišćena je kao radionica i magacin. Grof Ksido je želeo da bude originalan, ali ga je u udobnom životu sprečio rat i Oktobarska revolucija.

Posle revolucije nedovršena palata Ksido korišćena je i kao hotel, škola elektrotehnike, čak je u njoj bila i uprava NKVD-a. Novembra 1976. godine na gornjim spratovima zgrada je otvoren istorijski muzej, koji je ubrzo i zatvoren. Sada je palata zapuštena i potrebna joj je restauracija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA