≫ 

Zanimljive činjenice koje niste znali o velikim piramidama u Egiptu

Izgradnja Velike piramide danas bi koštala oko milijardu dolara

  • 2
Piramide, Giza Foto: Pixabay.com

Piramide u Egriptu oduvek su izazivale znatiželju turista širom sveta. Zdanja u pustinji kriju mnoštvo tajni, a za njih su vezane brojne misteriozne priče. Evo šta znamo o neobičnoj arhitekturi u Gizi.

Večni počinak bogova

U drevnoj egipatskoj kulturi kraljevi su smatrani božanskim bićima. Kada je došlo vreme da se osmisli njihovo večno počivalište, piramide su sagrađene sa uglastim stranama da oponašaju zrake sunca. Verovali su da ovo pomaže kraljevoj duši da se uzdigne do nebesa.

Mumija, faraon Foto: Pixabay.com

Moć stvaranja velikog zdanja

Istoričari procenjuju da je bilo potrebno otprilike 100.000 radnika kojima je trebalo nekoliko decenija da završe piramide.

Šta je to u blizini velikih piramida?

Sfinga je mitska figura koja predstavlja duhovnog čuvara, otuda i razlog zašto je na mestu velikih piramida izgrađen ovaj spomenik, a prema zahtevu faraona Hafrea.

Piramide, Sfinga, Egipat Foto: Tanjug/AP

Poseta piramida uz stroge smernice

Otprilike 14 miliona ljudi svake godine poseti velike piramide, ali pravila tokom posete menjala su se tokom godina. Turisti su se nekada mogli slobodno penjati po stranama piramida, ali ako to učinite sada, mogli biste da dobijete do tri godine zatvora.

Hijeroglifi - više od priče

Istraživači veruju da su hijeroglifi otkriveni na podu (nekada) skrivene komore u okviru najveće Velike piramide i da predstavljaju inženjerske nacrte i vrstu matematičke formule.

Hijeroglifi Foto: Pixabay.com

Koliko bi koštalo da se grade danas?

Uključujući troškove radne snage i zaliha (krečnjak nije jeftin, bar ne za iznos potreban za izgradnju piramide), izgradnja Velikih piramida danas bi koštala oko milijardu dolara.

Večno blagostanje i sreća

Piramida faraona Kufua ima dve grobne komore - veliku koja je napravljena za njega i kojoj prethodi velika galerija, i manju, ispod njegove, za kraljicu.

Preskočite ovaj deo ako ste klaustrofobični

Egipat piramida, piramide Foto: Shutterstock

Uski pristupni hodnici koji se protežu kroz piramide široki su tek toliko da se čovek može provući kroz njih. Da li biste se upustili u ovu avanturu?

Najviša piramida na svetu

Kada je sagrađena pre više od 4.500 godina, Keopsova piramida bila je visoka 145,75 metara. Ali, tokom godina, erozija je dovela do toga da se piramida smanjuje i sada je 10 metara niža.

Keopsova piramida Foto: Pixabay.com

Nedavna otkrića

Iskopavanja krajem 1980-ih i početkom 1990-ih otkrila su da je oko mesta Velike piramide u Gizi izgrađen mali kvart. Ovo područje služilo je radnicima za snabdevanje hranom, a tu su se nalazile i plitke grobnice.

Od koliko kamenih blokova je sagrađena jedna piramida?

Više od dva miliona blokova kamena čine Veliku piramidu, poznatu i pod nazivom Keopsova piramida.

Egipat piramida, piramide Foto: Shutterstock

Težina bloka

Kad smo kod kamena, jedna krečnjačka cigla korišćena u Velikim piramidama teži u proseku oko 2,5 tone. Bez mehaničkih mašina tokom gradnje, čudo je kako su cigle premeštane.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Хрвоје

    26. februar 2021 | 22:16

    Волим овакве текстове. Хвала пуно...

  • Vuk

    27. februar 2021 | 17:18

    A to je sve "arhitektura" vanzemaljaca. Tu su sahranjeni vanzemaljci, a mi znamo faraoni. To nikako nije mogao napraviti čovek, nemoguće. To su napravili vanzemaljci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA