≫ 

Ovih specijaliteta ne bi bilo u Kanadi, da nije bilo njih: Grčki imigranti su "krivci" za ova jela

Pre 50-ak godina je nastala pica, koja je danas omiljena mnogim stanovnicima Kanade na prvom mestu, ali i ljudima širom sveta

  • 1
Pica Foto: Pixabay
Pica Foto: Pixabay

Nema sumnje da su na tlu severne Amerike najpoznatije pice one, koje se prave u Čikagu i Njujorku.

Ali u Kanadi, svi ljubitelji pice bi trebalo da se zahvale četvorici grčkih imigranata za čuveni specijalitet u ovoj zemlji, poznat kao „Regina pica“.

Ta vrsta pice je nastala još 70-ih godina prošlog veka. Nešto ranije su četvorica braće Kolicas otvorili „Houston Pizza“, a nedugo nakon što su se doselili iz Grčke.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели BPG (@bostonpizzagirls)

Sa sobom su iz otadžbine doneli i snažnu radnu etiku, ali i ljubav prema hrani.

Kritičar restorana, Alan Pulga ja možda dao najlepši opis te pice:

- Testo je sa spoljne strane hrskavo, a iznutra mekano, dok je ova pica fina i na dodir. Domaći sos se vrlo izdašno nanosi, a meso se slaže u nekoliko slojeva. Na vrhu je nepristojna količina sira, a pica se peče na visokoj temperaturi i dobija finu boju, kao čuveni krem brule - prenosi Greek reporter.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Agent Giant (@sportsguy613)

Džim Kolicas se osvrnuo i na svoja sećanja iz detinjstva, koja su vezana za porodičnu manufakturu.

- Sećam se pravljenja testa sa dedom. Bacao bi mi prazne šerpe poput frizbija, a ja bih ih slagao na pult. Sećam se da sam pitao zašto smo da preko testa stavili mokru krpu. Kao dete, zapravo sam mislio da je to vrlo čudno, a tada sam imao samo sedam godina.

Pica ove grčke porodice je poznata širom Kanade i to toliko da se raznosi po celoj zemlji.

Iako su čuvenu „Regina picu“ prvo napravili braća iz Grčke, koji su emigrirali u Kanadu 70-ih godina prošlog veka, ne treba zaboraviti ni to da su upravo grčki imigranti i tvorci čuvene „Havajske pice“.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Jenny (@xquackee)

U pitanju je neobična mešavina ananasa, sira i šunke.

Grčki imigrant po imenu Sotirios - Sam Panopulos je još 1954. godine iz svog radnog mesta stigao na kanadsko tle. Zbilo se to 1954. godine, kada je napustio selo Vurvuru, koje se nalazi na području Peloponeza.

Upravo on je zaslužan za čuvenu Havajsku picu, koja je i dalje popularna ne samo u Kanadi, nego i na američkom flu.

Ipak, podjednako su čini se glasni oni kojima je nepojmljiva mešavina ananasa i šunke, kao i oni koji tu picu smatraju jedinstvenom kulinarskom čarolijom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Buki

    15. mart 2021 | 07:04

    Emigranti su kroz istoriju donosili progres u svim oblastima. Najbolje su prolazile zemlje koje primaju emigrante, Australija, Kanada, Novi Zeland, Nemacka, Amerika.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA