≫ 

Otvara se sezona na Mont Everestu: Najviši vrh na svetu od aprila opet dostupan za avanturiste

Iako je u martu prošle godine Nepal onemogućio pristup planinama, uskoro će ta odluka biti promenjena

  • 0
Mont Everest Foto: Pixabay/12019

Posle godinu dana pauze, u aprilu će planinarima biti dozvoljeno da se vrate na Mont Everest, ali pod strogim uslovima.

Vladini zvanični su nedavno najavili da će najviši vrh na svetu biti ponovo otvoren.

Više od 300 planinara iz celog sveta će najverovatnije pokušati uspon na 8.849 metara tokom narednog meseca. Kako je objasnila zvaničnica turističkog odseka Mira Ačaria, to je značajan broj u poređenju sa 2019. godinom, kada je početkom sezone zabeleženo prisustvo 381-og planinara.

- I sve je to uprkos zahtevu za jednonedeljnim karantinom i sertifikatom, kojim planinar dokazuje da je negativan na korona virus – objasnila je za CNN Travel Ačaria.

Na teritoriji Nepala nalazi se osam od 14 najviših planina na celom svetu. Stotine planinara iz celog sveta, koji pokušavaju uspon, godišnje donose milione dolara prihoda državi, koja važi za siromašnu.

Nepal je pristup planinama onemogućio u martu 2020. godine, kada su u zemlji bile na snazi vrlo stroge mere donete usled pandemije korona virusa. Nedavno je zemlja započela kampanju vakcinisanja AstraZeneka vakcinama, koje je Nepalu u januaru poklonila Indija. Sve to je uticalo i na smanjenje broja novozaraženih.

Organizatori ovih ekspedicija navode da će kineska strana Everesta, koja je tokom prošle godine bila zatvorena za strane planinare, ostati zatvorena i ove sezone. To verovatno znači i veći broj penjača na nepalskoj strani.

Ipak, vođe određenih ekspedicija smatraju da nije baš odgovorno u ovom trenutku da se vrate na planinu, s obzirom na to da je nepalski sistem slabo razvijen.

- Poslednje što želimo da uradimo je da naštetimo penjačima ili stvorimo situaciju da se neko od penjača razboli na planini, što bi ugrozilo i ostale – izjavio je Adrian Ballinger, jedan od vođa ekspedicije, koji će ipak sačekati sa odlaskom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA