≫ 

Tajnu ohridskog bisera znaju samo dve porodice: Pravi se od krljušti ribe i čuven je u celom svetu

Juveliri iz porodica Filevi i Tanev prenose je isključivo sinovima, kako višedecenijska tajna ne bi "otišla" u "drugu kuću" kad im se kćeri poudaju

  • 0
Ohrid; foto Pixabay

Ohrid; foto Pixabay

Balkanski Jerusalim za mnoge je jedan od najlepših gradova u Severnoj Makedoniji. Kako i ne bi, kad su i Ohrid i njegovo jezero na listi svetske baštine UNESCO-a.

Ohrid je poznat po mnogo čemu – od specifične arhitekture, preko velikog broja crkava i manastira, do ljubaznih domaćina koji će svakog gosta ponuditi gastronomskim specijalitetima ovog kraja. Najpoznatija je pastrva, odnosno pastrmka na severnomakedonski način, a ništa manje nije popularan ni makalo, namaz koji se jede sa vrućim hlebom i ajvarom ili pinđurom.

Ipak, zaštitni znak Ohrida svakako su biseri i brojne prodavnice u kojima ih turisti mogu kupiti za uspomenu. Ali, mnogi ne znaju da ohridski biseri ne nastaju u školjkama, već da su napravljeni od kršljuti divlje ribe plašice.

Recepturu za emulziju po kojoj su ohridski biseri poznati širom sveta imaju samo dve porodice u ovom severnomakedonskom gradu. Juveliri iz porodica Filevi i Tanev prenose je isključivo sinovima, kako višedecenijska tajna ne bi „otišla“ u „drugu kuću“ kad im se kćeri poudaju.

Priča porodice Filevi započinje početkom prošlog veka, kada je Mihailo Filevi upoznao ruskog doseljenika Jovana. Često su šetali zajedno pokraj obale jezera i susretali ribare kako nose pune korpe plašice.

Jovan je po dolasku na Ohrid otkupljivao krljušt plašice od ribara i od pravio bisere. U znak velikog prijateljstva Mihailu je otkrio tajnu tehniku izrade bisera od „ribljeg srebra“, odnosno krljušti ribe koju su uglavnom jeli siromašni.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели elena (@ohridski_biser_filevi)

 

Tajnu je podelio i sa porodicom Tanev, a onda je smrtno stradao - pronađen je kraj obale jezera.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Original Ohrid Pearls (@originalohridpearls_filevi)

 

Više od devet decenija porodice Tanev i Filevi prenose mudrost o izradi ohridskih bisera svojim sinovima, a ovaj jedinstveni nakit stiže iz Ohrida u svaki kutak sveta kao suvenir.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA