≫ 

Brčkanje u bigrenim kadama na Pamukalama ćete dugo pamtiti: Leči kožu, krvni pritisak i reumu

Prilikom posete ovoj atrakciji, turisti bi trebalo da poštuju propise i ponašaju se u skladu sa njima, kako bi lokalitet ostao maksimalno očuvan

  • 1
Pamukale - jedinstvena atrakcija u Turskoj Foto: Pixabay/zhuwei06191973

U zapadnom delu Anadolije, na oko 3 sata vožnje od Kušadasija, nalazi se jedna od atrakcija u Turskoj. Sat vremena duže traje putovanje iz Marmarasa i Antalije, dok je oko 5 sati vožnje potrebno iz Bodruma do Pamukala.

Najbliži grad je Denizli.

Ostaci antičkog Hijerapolisa

Iako je Pamučna tvrđava ili Pamučni zamak, kako se slobodno prevodi pojam Pamukale, atrakcija sama po sebi, upravo zbog ostataka antičkog grada, koji se tu nalaze, od 1988. godine se nalazi na listi Svetske baštine UNESCO-a.

Na tom prostoru postoji ukupno 17 izvora tople vode. Njihova temperatura se kreće između 35 i 56 stepeni Celzijusovih.

Zahvaljujući sastavu vode i karakteristikama samog terena, nastale su ove prirodne kade od karbonatnih minerala. Samo uzvišenje na kome se Pamukale nalazi je visoko oko 160 metara. Širine je oko 600 i dužine oko 2.700 metara.

U prošlosti su upravo ovde građeni i hoteli, što je negativno uticalo na okolinu. Da ne bi došlo do dodatnih oštećenja, hoteli su kasnije izmešteni u blizinu ove atrakcije.

Prirodne kade za uživanje

Bazeni ili kade po kojima su Pamukale poznate, nastale su od sedimentnih stena. Tačnije od takozvane sedre ili bigra, izgrađenog od minerala kalcita.

Vode mineralnih izvora su naročito bogate kalcijumom i magnezijumom.

Sa ciljem da se ova znamenitost očuva, svi posetioci su u obavezi da poštuju strogo definisana pravila ponašanja tokom boravka na Pamukalama. Između ostalog, podrazumeva se da nije dozvoljeno hodalje u obući, dok je kupanje dozvoljeno samo u određenim bigrenim kadama.

Pored toga što je u pitanju zaista atraktivna destinacija, postoje uverenja i da je voda na Pamukalama zaista lekovita i da pomaže kod problema sa kožom i plućima, ali i obolelima od reume i ljudima koji pate od povišenog krvnog pritiska.

Video: Spasilac šetao plažom, kad ono... Pronašao je istorijsko čudo veliko kao Fijatov automobil

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana

    6. maj 2021 | 20:51

    Ima Turska mnogo toga lepog za videti. Pamukale će mnogima od nas trebati posle korone da povratimo kožu posle besomučne dezinfekcije i nošenja maski. Lično imam mnogo problema zbog toga, tako da bih mogla da razmislim o Turskoj. Ovih dana su čini mi se krenule da rade i čarter kompanije, tako da će moći da se putuje nekim "privatnim letom za grupe". Nije loša ideja. Hvala :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA