10 atrakcija koje treba posetiti u Dubaiju: Grad koji živi iznad oblaka

Osim brčkanja i uživanja u sportskim aktivnostima na plaži, Dubai nudi i mnoge druge zanimljivosti. Ne propustite makar ove

  • 1
Address Beach Resort Dubai hotel odmaraliste letovanje Foto: Profimedia/Emaar/Address Beach Resort / Ferrari / Profimedia

Ako u planu imate da posetite Dubai, dobićete priliku da doživite neverovatnu mešavinu tradicije i modernog. Sve to uz neverovatan sjaj i glamur, koji je tesno vezan uz pustinjski pejzaž.

Neće vam nedostajati ništa, jer u u Dubaiju ima svega - fantastičnih nebodera, ostrva u obliku palme, velelepnih građevina, tržnih centara i plaža.

1. Istorijski okrug Al Fahidi

Lutanje po ovom restauriranom delu Bur Dubaija pruža osećaj bliskosti sa lokalnom arhitekturom i kulturom.

Uz niske tradicionalne dvorišne kuće, po lepoti se izdvajaju i prozori ukrašeni arabeskama i ukrasni gipsani paravani.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Elise (@elise.ndlc)

Tu se mogu videti tradicionalne zanatske radnje, ali i mali lokalni muzeji, kao i umetničke galerije. Posebno su atraktivni ugostiteljski objekti u tom delu grada, budući da nude specijalitete lokalne kuhinje, koji su turistima naročito interesantni.

2. Dubai Miracle garden

Sa površinom od oko 72.000 kvadrata, ovo je najveći prirodni cvetni vrt na svetu. Posetioci imaju osećaj da su se našli na nestvarnom mestu na kom, pored ostalog, mogu videti skulpture od neobičnih cvetova i drveća.

Šetnja vijugavim putevima na mestu, na kome obitava više miliona cvetnih vrsta je čarobna. Mogu se videti i zamkovi, zavese od biljaka i druge atrakcije, koje na nedeljnom nivou privlače u proseku oko 55.000 posetilaca.

3. Burdž Kalifa

Dubai je poznat po brojnim neboderima, među kojima se izdvaja Burdž Kalifa. Izgrađena u obliku rakete, sa visinom od 828 metara, ovo je i najviša zgrada na svetu.

Zapanjujući podvig savremene arhitekture privlači pažnju mnogih turista. Na 124. spratu se nalazi vidikovac i to je jedna od najpopularnijih atrakcija u Dubaiju.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Burj Khalifa by Emaar (@burjkhalifa)

Postoji mogućnost kupovine ulaznica za posetu 148. spratu, koji se nalazi na skoro 555 metara visine i najviši je svetski vidikovac na nekoj građevini.

Obložen sa čak 28.000 staklenih ploča, Burdž Kalifa polaže pravo i na još nekoliko superlativa. Posebno je atraktivno posetiti ovu građevinu u toku noći.

4. Dubai Mall - kupujte dok imate snage

Kakav bi to odlazak u Dubai bio bez kupovine? Tržni centri su ovde deo kulture i načina života.

Nisu u pitanju samo mesta za trošenje novca, već i mesta koja lokalni stanovnici koriste za druženje u brojnim kafićima i restoranima, gde su dostupne i mnoge druge zanimljive atrakcije koje šoping molovi u Dubaiju obilato nude.

Najveći i turistima najzanimljiviji je „Dubai Mall“ u kome se, osim 1.300 prodavnica, nalaze i veliki akvarijum, zatvoreno klizalište i kostur dinosaurusa.

5. Nacionalni park Mushrif

Jedan je od najstarijih parkova u Dubaiju i prostire se na više od 5 kvadratnih kilometara, prekrivenih šumom.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Shabbir A Pumpwala (@shabbir84)

Udaljen je oko 15 kilometara od centra Dubaija u pravcu istoka. Nacionalni park Mushrif je utočište za mnoge ptice. Posetiocima su na raspolaganju i mnoge atrakcije, među kojima se posebno izdvajaju staze za pešačenje i biciklističke staze, kao i veliko igralište za mališane i deo za pripremu jela i odmor posetilaca.

6. Rezervat za zaštitu pustinje Dubai

Sa površinom od oko 225 kvadratnih kilometara, rezervat na periferiji Šardže zauzima oko 5% površine Dubaija.

Osnovan je 1999. godine i ima za cilj zaštitu ugroženih vrsta. Dizajniran je kao superluksuzni ekoturistički prostor i podeljen je na četiri zone. U trećoj zoni mogu boraviti samo gosti lokalnog rizorta, dok je četvrta otvorena samo za mali broj turoperatera.

7. IMG Worlds od adventure

Još jedna atrakcija koja je značajno obogatila ponudu Dubaija postoji od 2016. godine. U pitanju je najveći zatvoreni tematski park na svetu.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели IMGworlds (@imgworlds)

Zauzima površinu jednaku površini čak 28 fudbalskih terena i posetiocima nudi mogućnost obilaska četiri tematske zone, uz brojne atrakcije.

8. Gold suk

Ukoliko želite da osetite čari arapskih noći, ali i dana, onda je šarmatni Gold suk pravi izbor. Imaćete osećaj kao da ste ušli u džinovsku Aladinovu lampu.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Dubai Gold Souk (@dubai_gold_souk_)

Zabavno je i samo posmatrati proces kupovine i cenkanja u istorijskom jezgru Dubaija.

9. Poseta pustinji

Da biste doživeli autentičnu kulturu Dubaija, potrebno je da upoznate beduine i njihov način života. Podrazumeva se da ćete tokom organizovanih izleta u pustinju imati prilike i da isprobate neka od tradicionalnih beduinskih jela.

Mnoge lokalne agencije nude i izlet u pustinju, sa mogućnošću posete beduinima, što svakako ne treba propustiti.

10. Muzej Dubai

Smešten u tvrđavi Al Fahidi, ovaj muzej je najstarija preživela građevina i pruža sjajan uvid u istoriju Dubaija. Posetioci mogu videti kako je tekao razvoj pustinjskog naselja i pratiti njegov napredak do savremenog Dubaija.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели DUBAI MUSEUM (@dubaimuseum)

Arheološka zbirka muzeja ilustruje drevnu istoriju ove regije, te prikazuje predmete koji su otkriveni na lokalitetima u Dubaiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    17. februar 2023 | 13:36

    Ljudi su od pustinje napravili raj, za razliku od onih koji su od raja napravili pustoš.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA