≫ 

6 ruta kroz Hrvatsku koje treba obići: Od balkanske Toskane i Zlatne doline do nacionalnih parkova

Najbolji način za upoznavanje jedne zemlje je otkrivanje novih predela, a u susednoj Hrvatskoj ih ima na pretek

  • 19
Split, plaža, more, odmor, panorama grada, luka, Hrvatska Split / Foto: Shutterstock

Hrvatska je jedna od popularnih destinacija i pored turistički atraktivnih Dubrovnika i Splita, ima mnogo toga da ponudi.

Udaljeni i ne tako loši putevi vode do mnogih hrvatskih sela, gde možete probati gastronomske specijalitete i vina, i upoznati se sa lokalnom tradicijom.

Uz rute koje povezuju istorijske znamenitosti, posebno interesantna mesta i nacionalne parkove, postoje trase koje su svakako vredne putešestvija.

Navedena je samo okvirna kilometraža i ne predstavlja direktnu udaljenost od početne do krajnje tačke, već i određena skretanja sa puteva, kako bi se bolje upoznala okolina.

Istarski trougao

U severozapadnom delu Hrvatske nalazi se Istra, koja se često opisuje kao hrvatska Toskana. Poluostrvo u obliku trougla se može pohvaliti ne samo kulturnim i istorijskim znamenitostima, već i mnogim gastronomskim specijalitetima. Sirevi, vino, morski plodovi, pršut i jagnjetina samo su neki od njih.

Put vas vodi iz nekadašnje Abacije, danas otmene Opatije, pa prema mestu Motovun. Zatim možete krenuti prema Poreču. Odatle možete krenuti pored Limskog kanala, gde možete probati neki od morskih specijaliteta, po kojima je grad poznat i nastaviti dalje do Rovinja. Šetnja kaldrmisanim ulicama i upoznavanje rovinjske arhitekture smatraju se nezaobilaznom aktivnošću na ovom putu.

Pre dolaska u Pulu, prođite kroz Vodnjan, poznat po odličnom maslinovom ulju. Rimski amfitetar i Avgustov hram su nezaobilazne atrakcije Pule.

Okvirna kilometraža je 165 kilometara.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Veronika Artiševskaja (@vero.art.love.photo)

Ruta nacionalnih parkova

Počevši od Nacionalnog parka Plitvice, možda najpoznatije hrvatske atrakcije, krenite na putešestvije kako biste otkrili prirodne lepote zemlje i posetili pet od ukupno osam nacionalnih parkova u ovoj zemlji.

Nakon šetnje i uživanja u lepoti netaknutih jezera i skrivene reke Plitvice, možete krenuti prema istoku i uživati u hladnijim vetrovima na vrhu grebena u Nacionalnom parku Severni Velebit. Ovde ne treba propustiti uživanje u zalasku sunca.

top destinacije Plitvice / Foto: Pixabay

Sledi Nacionalni park Paklenica, a odmah za njim i Nacionalni park Kornati. Završetak ove rute je u Nacionalnom parku Krka.

Oko 355 kilometara iznosi ova predložena ruta.

Rimska nalazišta

Severni deo hrvatske regije Dalmacija može se pohvaliti bogatim drevnim ruševinama.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Naš Zadar (@nas.zadar)

Krenite od Zadra, gde možete obići odbrambene zidine iz perioda mletačke vladavine, forum iz doba rimske vladavine i staro jezgro grada, koje je pod zaštitom UNESCO-a, pa se uputite u pravcu Šibenika.

Prelepi stari grad Trogir je sledeća stanica na ovoj ruti, u kome se nalazi mnogo interesantnih građevina iz perioda između 13. i 15. veka.

Kraj putovanja je u Splitu, uz nezaobilazni obilazak palate rimskog cara Dioklecijana.

Ovaj put ukupno je dug oko 160 kilometara.

Upoznavanje zamkova

Severni deo zemlje u prošlosti je bio poznat kao mesto na kome su obitavale mnoge plemićke porodice.

Započnite ovo putešestvije od Senja i tvrđave Nehaj iz 16. veka, pre nego što posetite dvorac Ozajl iznad reke Kupe, koji je stariji tri veka.

Sat vremena puta u pravcu severa i stižete do zamka Trakošćan, dragulja izgrađenog tokom 14. veka, poznatog po kombinaciji romaničkih i gotičkih elemenata arhitekture.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Branka Krašina (@brankica1602)

Sledi obilazak tvrđave u Varaždinu i istoimenog baroknog grada. Nadomak granice sa Slovenijom, u gradu Čakovcu tokom 16. veka obitavala je porodica Zrinski i tamo se danas može videti njihov raskošni dvorac, u kome se nalazi regionalni muzej Međimurje.

Ova ruta duga je oko 310 kilometara.

Vožnja kroz Južnu Dalmaciju

Iako je poznatija Jadranska magistrala, koja se proteže duž većeg dela hrvatske obale, dalmatinska obala između Splita i Dubrovnika je najpopularnija deonica.

Pogled sa vrha litice nudi mogućnost uživanja u lepotama ostrva Brač, Vis i Korčula.

Obilazni put do grada Drvenika vodi vas kraćom vožnjom trajektom do istočnog dela ostrva Hvar. Ako usput posetite poluostrvo Pelješac, imaćete prilike da uživate u nekom od najboljih hrvatskih vina.

Sledi uživanje u dubrovačkom starom gradskom jezgru i put možete nastaviti do Konavla, područja poznatog po vinima i osamljenoj plaži Pasjača, izvan gradića Popovića.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Sylwia Porucznik (@sylwiaporucznik)

Ovo putešestvije dugo je približno 255 kilometara.

Slavonski put

U carstvo elitnih putnika koji upoznaju hrvatske znamenitosti bićete uvršteni ako posetite Slavoniju, koja je omeđena rekama Savom, Dunavom i Dravom.

Žitnica zemlje, Slavonija je regija bogate istorije. Još su je rimski osvajači nazivali Zlatnom dolinom.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Slavonija & Baranja (@visit.slavonija.baranja)

Požega i Kutjevo su prve stanice tokom ovog putovanja. Posle toga možete upoznati Đakovo i Osijek, te da posetite jedno od najvećih močvarnih područja na evropskom tlu. U Parku prirode Kopački rit živi više od 290 vrsta ptica.

Dužina ove rute je oko 210 kilometara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дража

    1. jul 2021 | 09:33

    Далеко им лепа кућа!

  • PitbullSRB

    1. jul 2021 | 09:42

    Samo napred braćo Srbi nikako da se opametite, idite da hranite one koje vas mrze, ponesite što više para 🤨🤣

  • Zvezdan

    1. jul 2021 | 10:15

    Toliko lepote u srbiji a mi velicamo povampireni fasizam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA