≫ 

Plaže u ovom turskom letovalištu su divne, a šoping je posebna priča: "Srpska kuća" usred Kušadasija

Ne propustite posetu čuvenom turskom bazaru dok letujete u Kušadasiju

  • 3
foto Pixabay foto Pixabay

Možda najpopularnije letovalište na turskoj rivijeri, Kušadasi je čest izbor i srpskih turista. Iako ove godine naši turisti prednjače po broju poseta, ima i engleskih i nemačkih, ali i turista iz drugih zemalja kojima odmor u Turskoj ništa ne može da zameni.

Letovanje u doba korone

Kao i u mnogim drugim zemljama, tako su i u Turskoj na snazi određene epidemiološke mere, koje bi trebalo da poštuju i svi posetioci.

Kušadasi Foto: Ustupljene fotografije/Daliborka Jovanović

- Maske su obavezne u svim zatvorenim prostorima, ali nas osim u jednom tržnom centru niko nije opominjao. Kafići i restorani rade normalno, ima puno ljudi, a može se čuti i muzika uživo. Turci su odgovorni što se tiče maski, štaviše nose ih i kad su napolju – kaže za Telegraf Daliborka Jovanović, koja je nedavno letovala u Kušadasiju.

Dok su besneli požari u blizini ovog letovališta, oni na svu sreću nisu bili ugroženi. Ali su svedočili vrlo dramatičnim scenama.

Cene u Kušadasiju

Čini se da cene u ovom turskom letovalištu nisu naročito visoke, pa je tako cena iznajmljivanja ležaljki na gradskoj plaži oko 70 turskih lira, odnosno oko sedam evra. Na plažama Long beach i Green beach cena iznajmljivanja niža je za oko dva evra.

Oko 1,6 evra košta doner kebab, a u lokalnim restoranima možete ručati za samo tri evra. Naravno, sve zavisi od izbora restorana i jela koje želite da vam bude posluženo.

A kako letovati u Turskoj i ne uživati u čarima čuvenih turskih bazara?

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Leyla Çeliksoy Akgün (@leyla.celiksoy)

- Na bazaru je pravi raj, jer tamo ima svega. Možete se cenjkati do besvesti, što je i inače običaj u Turskoj. Primera radi, možete kupiti kožnu jaknu za 50€, majice za 5€, tašne za 10€. Turci su vrlo napadni i uporni, ako uđete u radnju, nema šanse da izađete bez da nešto kupite. Jako su ljubazni i nepogrešivo prepoznaju naše turiste. Pitaju jeste li iz Srbije i kad odgovorite potvrdno, obavezno vas na srpskom pitaju:"Kako ste?". Čak neki znaju i da pričaju na srpskom – dodaje naša sagovornica.

Ono što je njoj i mnogim srpskim turistima bilo vrlo interesantno jeste i radnja nazvana „Srpska kuća“.

Kušadasi Foto: Ustupljene fotografije/Daliborka Jovanović

Pored odlične ponude lokalnih proizvoda, Luka i Filip Ajdović rodom iz Tuzle, koji su i vlasnici ove zanimljive prodavnice, imaju običaj da najpre proćaskaju sa turistima iz Srbije. I ne samo to, nego ih i ponude i kafom i ratlukom, onako domaćinski, uz obavezno fotografisanje sa gostima. Ako su raspoloženi, naravno.

Daliborka dodaje da je to običaj i u radnjama na bazaru.

- U koju god radnju da uđete, ponudiće vas pićem i pozvati vas da sednete. Sve to, uz cenjkanje upotpunjuje doživljaj. Ne samo da je zanimljivo, nego je i pravi raj za naše džepove – zaključuje naša sagovornica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ooo

    12. avgust 2021 | 08:18

    Ko je bio u Kušadasiju zna da su plaže nikalve, a ta green je solidno daleko... Za provod ok za ostalo ne bas

  • Mama predskolca

    13. avgust 2021 | 15:32

    Luka i Filip carevi.

  • Горан

    12. avgust 2021 | 20:12

    Плаже су врх...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA