≫ 

Znate li da se cenkate na turskim bazarima? Evo kako da kupite jeftinije, a da ne uvredite prodavca

Cenkanje u Turskoj je poželjno i deo je kulture

  • 4
Istanbul, bazar Foto: Pixabay

Postoje zemlje u kojima je sasvim poželjno obarati cenu proizvoda prilikom kupovine. Tako nešto se zapravo smatra vidom poštovanja trgovca. Nemojte biti iznenađeni ako odete na bazar u nekom od turskih letovališta i naiđete na trgovca, koji će se potruditi da vam maksimalno ugodi.

Ono što se od vas u tom slučaju očekuje, svakako je da pokušate da se cenkate.

Cenkanje je poželjno, ali ne svugde

Da ne biste rizikovali da doživite neku neprijatnost, uvek je dobro da se pre prve posete nekoj zemlji raspitate o poželjnom načinu ponašanja. Kada je u pitanju Turska, konkretno, cenkanje je vrlo poželjno. Tako ćete trgovcu pokazati ne samo poštovanje, nego i da poznajete običaje zemlje koju posećujete.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Beaches..Eats..Portugal..World (@diaryofatravelfamily)

Ipak, nemojte preterivati i imajte na umu da je cenkanje uobičajeno na bazarima i pazarima, ali ne i u buticima i prodavnicama. Ukoliko pokušate da taj običaj primenite u nekom od butika, nije nemoguće da doživite čak i neku neprijatnost.

Kako se cenkati?

Neko ima prirodni talenat za primenu ovog običaja, karakterističnog za pojedine zemlje arapskog sveta. Nekome je, pak, sve to vrlo neprijatno, jer nema problem da plati onoliko koliko trgovac traži za neki proizvod.

Iako i ljudi koji vole da se cenkaju često mogu sebi da priušte kupovinu i po navedenoj ceni, oni prosto u tome uživaju. Mora se priznati da je to idealna prilika da svako otkrije da li ima pregovaračke sposobnosti.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели _seeviews (@_seeviews)

Da ne biste bili u zabludi, treba da imate na umu da trgovci nikada nisu na gubitku. Vrlo često je nepisano pravilo da oni realnu cenu uvećaju i tri do četiri puta, tako da čak i ako tokom cenkanja uspete da je oborite duplo, oni opet neće biti na gubitku. Ali će, zajedno sa turistima raspoloženim za cenkanje, ipak ispoštovati tradiciju koja je prisutna u ovoj zemlji.

Ne bi valjalo da preterujete u pokušaju obaranja cene, kako vaš domaćin to ne bi shvatio kao uvredu. Umerenost je ključ u ovom slučaju.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Турция 🇹🇷 Стамбул Путешествия (@anjelika_nemarkiza)

Jedna od opcija koju preporučuju ljubitelji cenkanja je ona uobičajena. Nakon što čujete cenu od trgovca, jednostavno recite koliko ste vi spremni da platite. U većini slučajeva domaćini je prihvataju. Ili vas prividno puste da krenete da napuštate radnju, pa vam onda „učine“ i prodaju po željenoj ceni.

Druga opcija koja odlično prolazi jeste da jednostavno stavite u ruku onoliko novca koliko ste spremni da platite željenu stvar. Zatim jednostavno recite da toliko novca imate na raspolaganju. Većina trgovaca „naseda“ baš na tu varijantu, pa kupci trljaju zadovoljno ruke.

Međutim, treba biti posebno obazriv i ne preterivati u pokušaju spuštanja cene, kako to ne bi bilo kontraproduktivno. Jer ukoliko preterate, lako se može desiti da ostanete bez željene stvari.

Kakva su vaša iskustva sa cenkanjem? Podelite sa nama kroz komentare.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    21. avgust 2021 | 19:10

    Bitno biti prva musterija, dace i dzaba samo da proda!

  • isfrustrirana zenturaca

    21. avgust 2021 | 18:39

    jk zna pitajte

  • Vladimir

    22. avgust 2021 | 00:25

    Mislim da je to grehota prema svom i tuđem vremenu. Prosto sam alergičan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA