≫ 

Izgrađen brzinom svetlosti u Gradu svetlosti: Ajfelov toranj i danas opčinjava mnoge posetioce

Tek nešto manje od dve i po godine je bilo potrebno da nikne jedna od savremenih atrakcija Pariza

  • 1
Ajfelov toranj, Pariz Foto: Pixabay

Sa razlogom se Grad svetlosti smatra jednim od najlepših na svetu. Kako su prolazile godine, tako je postao poznat ne samo po kulturi, nego i po kuhinji, a najpre po jedinstvenom osećaju romantike, koji samo Pariz nekako uspeva da probudi kod posetilaca.

Podjednako su popularne, naravno i neke od građevina, koje su postale sinonim za Grad svetlosti. Jedna od svetski najpoznatijih atrakcija Pariza je i Ajfelov toranj, neverovatna građevina koja nijednog posetioca ne ostavi ravnodušnim. Nema toga ko je posetio francusku prestonicu, a ko nije fotografisao ovu atrakciju, i to iz više uglova.

Zanimljivo je, međutim, da je za gradnju Ajfelovog tornja bilo potrebno mnogo manje vremena nego što se može pretpostaviti.

Ajfelova kula, Pariz, Francuska, Svetska izložba 1889, Gistav Ajfel Ajfelova kula godine 1889. tokom Svetske izložbe u Parizu, gde je bila centralni eksponat domaćina. Foto: Wikimedia Commons/Public domain/United States Library of Congress/Jan Arkesteijn

Rekordno vreme za gradnju

Kasnih osamdesetih godina 19. veka je Gustav Ajfel, poznati inženjer, specijalizovan za gradnju mostova, imao viziju tornja. Sto godina od početka Francuske revolucije trebalo je da bude obeleženo Međunarodnom izložbom 1889. godine. Stanovnici Pariza su za tu priliku želeli da sagrade odgovarajuću građevinu. Zato je bilo organizovano veliko takmičenje, na kome je pobedničko delo trebalo da bude pretočeno u stvarnost.

Pobednik je bio niko drugi do Gustav Ajfel i njegov toranj.

Delo se, međutim, nije dopalo svima. Jedan tadašnji francuski list, objavio je vrlo oštar članak pod naslovom „Protest protiv kule gospodina Ajfela“, u kome je, pored ostalog bilo pomenuto da Francuz ima loš ukus. Članak je digao glas protiv podizanja takve jedne građevine u srcu francuske prestonice, karakterišući Ajfelov toranj kao „beskoristan i monstruozan“.

Ipak, pristalice Ajfelovog dela su odnele pobedu i gradnja je nastavljena. Zapravo se sve odigralo neverovatnom brzinom.

Detaljno dizajniran toranj bio je visok oko 300 metara, mada postoje informacije i da se njegova najviša tačka nalazi na 324 metara. Izgradnja je počela 26. januara 1887. godine, a završena je 31. marta 1889. godine.

Uprkos razmerama projekta, Ajfelova kula je podignuta za dve godine, dva meseca i pet dana. Za tadašnje vreme, bio je to neverovatan podvig.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    16. septembar 2021 | 22:33

    Plan je bio da posle izlozbe demontiraju toranj. Prvi plan bio je neverovatan dva stuba na levoj dva na desnoj obali Sene, izmedu stubova Sena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA