≫ 

Da li se putovanje prvom klasom zaista isplati? Ovo su prednosti u odnosu na kartu koju kupuje većina

Treba sagledati kako zapravo izgleda putovanje prvom klasom preko različitih avio-kompanija, odnosno šta je to što razlikuje let prvom klasom u odnosu na ekonomsku ili poslovnu

  • 0
avion Foto: Freepik

Svaki put kada se ukrcavate u avion i krećete na putovanje, sigurno primećujete i putnike koji putuju u prvoj klasi. Dok vi boravite na gejtu, čekajući da budete prozvani, oni su se smestili na svoja izuzetno udobna sedišta. I dok vi pokušavate da se smestite u prilično uzanom sedištu u drugom delu aviona, oni pijuckaju šampanjac i uživaju.

Ovakve scene ste sigurno mnogo puta viđali i na domaćima aerodromima, a posebno u američkim filmova i pomislili: "Baš tako bi trebalo da izgleda let."

Ipak, postavlja se pitanje da li su taj dodatni prostor i usluga zaista vredni skupe karte ili je sve to samo "šminka"? Odgovor na ovo pitanje koje je svako od nas sebi sigurno makar jednom u životu postavio iziskuje da sagledamo kako zapravo izgleda putovanje prvom klasom preko različitih avio-kompanija, odnosno šta je to što razlikuje let prvom klasom u odnosu na ekonomsku ili poslovnu.

Avion Foto: Mateja Beljan

Prednosti letom prve klase

U Sjedinjenim Američkim Državama avion se kao prevozno sredstvo koristi poput automobila u Srbiji. Shodno tome, i cene karata su prilično pristupačne, ali, naravnom sve zavisi od avio-kompanije i destinacije na koju putnici odlaze.

Pre nego što se uopšte ukrcaju u avion, putnici koji putuju prvom klasom imaju nekoliko benefita. Kao prvo, ne moraju da čekaju u dugom redu za čekiranje, kao što je to slučaj sa putnicima koji putuju ekonomskom klasom. Zatim dobijaju besplatno čekirani prtljag i mnogo lakše prolaze kroz aerodromske kapije.

Odmah zatim se ukrcavaju u avion i prvi su u tome, pa samim tim imaju i vremena da se udobno smeste. Naravno, u toku leta imaju dodatni prostor za noge, šire sedište sa udobnim naslonom, jastuk i ćebe, kao i piće koje ne uključuje samo alkohol i bolju hranu, već i mnogo više od toga.

Ćebence, jastuk i bogat meni

Jedna od najpoznatiji avio-kompanija u SAD, "Delta Airlines", nudi šest različitih tipova karata. Određena sedišta su dostupna samo na nekim letovima. Putnici koji putuju prvom klasom dobijaju takozvanu Sky priority uslugu od momenta stupanja na aerodrom. To znači da imaju mogućnost ubrzanog prijavljivanja, višu bezbednosti i bolje rukovanje prtljagom, kao i rano ukrcavanje. Što se prtljaga tiče, njima su na raspolaganju do dve potpuno besplatne čekirane torbe, a sedišta su mnogo komfornija nego u ekonomskoj klasi.

Tokom leta, stjuardesa koja je zadužena samo za putnike prve klase će im ponuditi ćebe i jastuk. Podrazumeva se da dobiju besplatno piće i užinu pre početka leta. Ukoliko je u pitanju putovanje između 900 i 1.399 milja putnici dobijaju obrok, a oni koji putuju letom dužim od 1.500 milja mogu očekivati kompletnu uslugu obroka sa nekoliko predjela.

Posebno pivo za posebne putnike

Na letovima širom Amerike, ali i na nekima ka Latinskoj Americi američka kompanija "United Airlines" nudi posebne pogodnosti.

U principu, putnici prve klase mogu da koriste brže linije za čekiranje, kao i ukrcavanje i usluge obezbeđenja. Do dve besplatne prijavljene torbe sa prioritetom su dostupne, što znači da će koferi putnika prve klase u ovoj kompaniji imati posebnu pažnju i biće među prvima koji će biti isporučeni prilikom sletanja.

Kao i svugde, tako i ovde važi pravilo da podnici imaju komfornija sedišta, a tokom leta imaju pristup DirecTV-u. Na raspolaganju su im i pivo, vino i žestoka pića. Ono što je posebno zanimljivo jeste da imaju veliki izbor zanatski spravljenih piva.

Ekskluzivni obroci

Svi koji se odluče da preko avio-kompanije "American Airlines" lete prvom klasom imaju prioritetni pristup kroz najprometnija područja aerodroma, počev od prijave do izlaska na kapiju. Dozvoljene su do tri besplatne čekirane torbe, što sve zavisi od leta do leta. Sedišta su, kao i uvek u prvoj klasi ekskluzivna, a što se tiče menija, osim onog koji priprema kuvar iz Dalasa Julijan Barsotti, dostupne su im i grickalice i piće, koje podrazumeva i alkohol.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Zack | Social Media Marketer (@zackeryorourke)

Prva klasa u odnosu na poslovnu

U zavisnosti od toga koji avio-prevoznik je u pitanju, karte prve klase svakako nude najviši nivo usluga, a karte za poslovnu klasu podrazumevaju najviši nivo usluga na međunarodnim linijama i to na kraćim udaljenostima. Konkretno, kad je u pitanju Amerika, poslovna klasa podrazumeva najviši nivo usluga, na primer, za put na Karibe. Ipak, ako u određenom avionu postoji i poslovna i prva klasa, može se reći da je poslovna nešto ekskluzivnija.

Određene avio-kompanije nudi premijum ekonomsku klasu, koja ima karakteristike ekonomske klase sa jedne strane, a poslovne ili prve klase sa druge. U tom slučaju se putnicima uglavnom omogućava dodatni prostor za noge, povećana količina prtljaga i bolja usluga hrane i pića, ali te pogodnosti mogu varirati u zavisnosti od kompanija.

Apartman, tuš, salon, bar...

Ukoliko putnik želi vrhunsko iskustvo, a u pitanju je međunarodni let koji podrazumeva veliku udaljenost, onda je let prvom klasom na međunarodnim letovima velike udaljenosti najbolja opcija. Neke avio-kompanije u tom slučaju nude mogućnost putnicima da koriste potpuno zatvoreni apartman sa komfornim krevetom, zatim tušem i prvoklasnim salonom i barom.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA