≫ 

7 destinacija u Jordanu koje će vam oduzeti dah

Zemlja kontrasta, Jordan opčinjava na prvi pogled

  • 0
Aman, Jordan

Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Gostoljubiva i pitoreskna zemlja Bliskog Istoka, Jordan je bogat fascinantnim kontrastima. Gotovo nestvarni zalasci sunca u kombinaciji sa pustinjskim predelima izgledaju kao kulise neke romantične predstave koju upotpunjuje bogato istorijsko nasleđe i neverovatne plaže.

Počev od Amana, glavnog grada Jordana, koji je ultramoderno središte aktivnosti, smešteno na brdovitom području, do grada Petra koji opčinjava svakog posetioca, ova zemlja je jedinstvena mešavina starog i novog.

Nije jednostavno među tako bogatim nasleđem izdvojiti mesta koja bi trebalo posetiti.

1. Aman – prestonica kraljevine

 

Možda je upravo u glavnom gradu Jordana i najuočljiviji kontrast između starog i novog. Smešten na potezu između pustinje i plodne doline, u jordanskoj prestonici se mogu videti i zgrade moderne arhitekture, i zanatske radnje, i tradicionalni kafići.

Gotovo na svakom koraku uočljivi su tragovi prošlosti. Sve zgrade u gradu su bele boje, jer aktuelni zakon navodi da sve moraju biti obložene kamenom sa tog područja. Stanovnici jordanske prestonice su izuzetno gostoljubivi, obrazovani i multikulturni. Sa neskrivenim oduševljenjem svim znatiželjnicima će pokazati lepote svog grada, na koji su ponosni.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Effandi Z (@lensa.effandi)

 

2. Jeraš – Pompeja Istoka

 

Sa istorijom dugom više od 6.500 godina jordanski grad Jeraš ili Džeraš je izuzetno atraktivan za posetu. Smatra se jednom od najbolje očuvanih nekadašnjih rimskih provincija. Tu se mogu videti rimska urbanistička rešenja, budući da je grad bio skriven peskom sve do pre nekoliko decenija.

Primetni su i grčki elementi, pa se često navodi da Pompeja Istoka, kako ovaj jordanski grad još nazivaju, predstavlja spoj istočnjačkog i zapadnjačkog uticaja. Osim posete starom gradskom jezgru, turistima se nudi mogućnost da upoznaju i lepote savremenog grada Jeraša.

3. Petra – grad koji opčinjava

 

Iako je mnogo toga napsiano o ovom jordanskom gradu, nijedan turista nije spreman za ono što ga u Petri očekuje. Bez ikakve sumnje, u pitanju je najveća turistička atrakcija zemlje i mesto koje bi moglo da bude okarakterisano kao svetsko čudo.

Grad uklesan u steni svedoči i danas o Nabatejcima koji su ga osnovali pre više od 2.000 godina. Smatran je važnim na trgovačkom putu između Kine, Indije i Južne Arabije, odnosno Egipta, Sirije, Grčke i Rima. Klisura Sik duga više od kilometra nalazi se na ulasku u Petru, a nadvisuju je stene visoke oko 80 metara. Upravo to je ono što posetioce ostavi najčešće bez daha, ali što ih ipak ne prirpemi dovoljno na fascinantnu Petru.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели ivana.o.k (@ivana.o.k)

 

4. Akaba – odličan izbor za ljubitelje ronjenja

 

Letovalište na Crvenom moru smatra se odličnim izborom za polaznu tačku, sa ciljem upoznavanja lepota i znamenitosti zemlje. Može se slobodno reći da je Akaba Jordan u malom, budući da osim bogate istorije turistima nudi i smeštaj u brojnim hotelima, uz adekvatne dodatne sadržaje.

Ljubitelji ronjenja biraju baš ovaj grad. Umerena klima i blage vodene struje stvorile su savršeno okruženje za izuzetno bogat svet u tom delu Crvenog mora. Posetioci mogu plivati sa delfinima i morskim kornjačama, istovremeno uživajući u pogledu na ribe fascinantnih boja.

Ukoliko neko baš i nije ljubitelj ronjenja, a ipak želi da uživa u lepotama bogatog morskog sveta, može se odlučiti za izlet u čamcu sa staklenim morskim dnom.

5. Mrtvo more – najniža tačka na svetu

 

Smešteno na 410 metara ispod nivoa mora, Mrtvo more smatra se najnižom tačkom na planeti. Uz to, sa salinitetom od 31,5 odsto, često je jedna od fascinantnih destinacija. Budući da je procenat prisutnosti soli u vodama Mrtvog mora toliko visok, to nema bojazni da će bilo ko moći da potone.

Izuzev soli, voda Mrtvog mora sadrži i 21 mineral, a posebno je visok sadržaj magnezijuma, broma, kalijuma i natrijuma. Interesantno je da se čak 12 minerala može naći samo u vodama Mrtvog mora. U kombinaciji sa crnim blatom sa obale, vode ovog mora poboljšavaju cirkulaciju, pomažu obolelilima od artritisa, a imaju i blagotvorno dejstvo na alergije i kožu.

Madaba, Jordan

Foto: Pixabay/loggawiggler

6. Madaba – grad mozaika

 

Jedno od možda najinteresantnijih mesta u Jordanu, udaljeno je oko 30 kilometara od prestonice. Zapravo je Madaba grad poznat po mozaicima, u kome se nalazi i mozaička karta Jerusalima, izrađena tokom 6. veka. Sačinjena je od dva miliona delova, a za njihovu izradu korišćen je lokalni kamen. Nažalost, od skoro stotinu kvadrata karte, danas je sačuvana samo četvrtina.

Madaba, Jordan

Foto: Pixabay/voilia

Po crkvama i kućama u ovom gradu se i danas mogu videti brojni mozaici na kojima su prikazane i scene iz života, ali i mitska bića, te flora i fauna.

7. Vadi Rum – neverovatno mesto za prave avanturiste

 

Lavirint monolitskih pustinjskih pejzaža uzdiže se do visine od čak 1.750 metara, stvarajući prirodni izazov za planinare.

Osim uživanja u neverovatnom miru koji je prisutan u ovom jordanskom gradu, planinari mogu istraživati i kanjone, te otkriti neka od spektakularnih blaga koja su ovde dobro očuvana. Tu se, pored ostalog, mogu videti i crteži na kamenju za koje se procenjuje da su stari oko 4.000 godina.

Iako je u pitanju fascinantna lokacija, Vadi Rum bi trebalo posetiti isključivo uz lokalnog vodiča.

Video: Jordan se sa Egiptom za turiste bori tenkovima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA