≫ 

U ovoj zemlji naučićete šta je blagostanje i kako radi karma: Imaju čak i Ministarstvo sreće

Budistički duhovni učitelj objašnjava koje su osnove potrebne za sreću i zašto je Butan idealna zemlja za posetu

  • 3
Butan Foto: Pixabay.com

Dok Kraljevstvo Butan otvara svoje granice, budistički monah deli svoje tajne za razumevanje jedinstvenog pristupa sreći nacije.

- Sreća je briga svih - rekao je Njegova Ekselencija Khedrupchen Rinpoche. - Bez obzira da li to priznajete ili ne, ona je svrha svakog ljudskog bića.

Peti reinkarnirani i poglavar manastira Sangchen Ogyen Tsuklag, u Butanu, Rinpoche zna sve o potrazi za srećom. Na ovu poziciju je postavljen 2009. godine, kada je imao samo 19 godina, pa se u to vreme u Butanu smatrao jednim od najmlađih Rinpochea, odnosno duhovnih učitelja. Naredne godine svog života posvetio je poučavanju sveta o budističkim principima i načinu na koji se oni mogu primeniti, kako bi svaki dan života bio srećniji, bez obzira na to kojoj kulturi neko pripada i koju veru ispoveda.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Richard C Wiese (@richardwiese)

Bruto nacionalna sreća kao mera razvoja nacije

Na poziciji između ekonomskih i političkih moćnika Kine i Indije, sa nešto više od 760.000 stanovnika, Kraljevstvo Butan je širom sveta poznato po svojoj nekonvencionalnoj meri nacionalnog razvoja, nazvanoj Bruto nacionalna sreća (Gross National Happiness – GNH).

Četvrti kralj Butana, Jigme Singye Wangchuck je još 1972. godine implementirao ovaj neobični koncept. Izbegavajući na taj način tradicionalne ekonomske odrednice, Butan ocenjuje blagostanje u zemlji na osnovu održivog i ravnopravnog društveno-ekonomskog razvoja, očuvanja životne sredine, očuvanja i unapređenja kulture i dobrog upravljanja. Posve neobično u današnje vreme, mora se priznati.

- Bruto nacionalna sreća je skup kolektivnih uslova koji su, generalno potrebni svima za dobar život – objašnjava Rinposhe za BBC Travel.

U periodu pre početka pandemije, putovao je po svetu i držao predavanja i radionice. Radio je i na izgradnji prve budističke akademije u Butanu, koja će biti dostupna svima koji su zainteresovani za učenje o budističkoj filozofiji, bez obzira na poreklo i veru.

- Sve što sam radio stavljeno je na čekanje. Odlučio sam da ovo vidim kao priliku da produbim svoje iskustvo i izolujem se. Otišao sam u planine i tamo živeo sa vrlo malo hrane, u teškim vremenskim uslovima, bez skloništa, osim pećine. Sve to mi je dalo vremena da zaista upijem svoja učenja. Ono što je postalo vrlo jasno jeste da prava sreća nema veze ni sa čim iz spoljnog sveta. Ona je jednostavno urođena - kategoričan je Rinposhe.

Kralj Butana Jigme Khesar Namgyel Wangchuck Foto: Profimedia/TOSHIFUMI KITAMURA / AFP

Četiri osnove za sreću

Ipak, naglasio je da ne treba ići u krajnosti, da bi neko pronašao mir. Objasnio je da sreću treba tražiti u ličnim iskustvima i da postoje četiri osnove za to - ljubaznost, saosećanje, nevezanost i karma.

Kako je objasnio, ključ stvaranja sreće ne samo na ličnom nivou je vezana za ljubaznost. Najpre je važno da neko bude ljubazan prema sebi, što posredno dovodi do druge osnove za sreću, odnosno saosećanja prema drugima.

- Morate voleti sebe i zaista znati da ste, bez obzira na okolnosti, dovoljno dobri. Odatle to saosećanje možete proširiti i na druge – objašnjava ovaj duhovni učitelj.

Nekadašnji turistički vodič, Chunjur Dozi smatra da je osećaj saosećanja, koji je uočljiv u celoj Kraljevini, zapravo ukorenjen u religiji. Kako je objasnio, baš zato što budisti čine većinu stanovnika, imaju snažan zajednički osećaj da pomažu drugima, te se uvek osvrću na to da li će ono što rade biti od koristi za celokupnu zajednicu.

Tokom aktuelne pandemije i on je bio sprečen da radi posao turističkog vodiča. Onda se vratio u svoje selo i odlučio da to posmatra kao priliku, iako priznaje da se prilično teško nosio sa gubitkom posla. Ipak, zahvaljujući svom iskustvu, uspeo je da ohrabri ljude u svom selu da pronađu način za promociju lokalne kulture, posebno sada kada je zemlja ponovo otvorena za posete.

Da se vratimo na još dva osnova koja Ripoche navodi kao bitne za sreću, a to su nevezanost ili nepostojanost i karma.

- Kada nešto pođe po zlu, nemojte odmah postati depresivni, jer će se stvari promeniti. Ako prihvatimo da su sve stvari nestalne, to znači da može doći do promene, a sa promenom postoji i nada – pojašnjava duhovni učitelj i dodaje:

- Prihvatanje da stvari ne traju dugo, uključujući i uspeh i bogatstvo, omogućava vam da zaista cenite ono što vam je pri ruci.

Budisti, budizam, budisticki hram, kambodza Foto: Pixabay

Osvrćući se na karmu, Rinpoche navodi da je taj pojam pogrešno shvaćen i tumačen. Zato i navodi da karma ne znači da će se „vratiti“ sve dobro ili loše što neko učini, već predstavlja svest o tome da sve što radimo ima uticaja na svet oko nas.

- To je kao sadnja semena drveta. Ako posadimo seme manga, dobićemo drvo manga. Ne možemo posaditi seme jabuke i očekivati da iz njega izraste drvo manga – slikovito je objasnio.

Poslanici donirali platu da bi pomogli narodu

Činjenica da je u pitanju zemlja koja je prva na svetu osnovala Ministarstvo sreće i da se u Kraljevstvu vrše istraživanja u vezi sa time da li su i u kojoj meri stanovnici srećni, ipak nije savršena.

Iako Rinpoche navodi da je Butan poznat po fascinantnom prirodnom okruženju i miru, napominje da zemlja uvozi oko polovinu ukupnih potreba životnih namirnica, te da beleži rast troškova života i inflacije.

Tokom pandemije i zatvaranja granica, zabeležen je i značajan broj otpuštanja radnika, naročito u turističkoj industriji.

Ali kako je u pitanju nacija koja nastoji uvek da pomogne drugima, to ne čudi što su u Kraljevini Butan poslanici donirali svoju jednomesečnu platu kako bi pomogli svojim sunarodnicima. Njima je isplaćena finansijska pomoć, a Vlada Butana je odložila plaćanje poreza. Takođe, značajan deo populacije je potpuno vakcinisan, i to 90,2% stanovnika.

I za kraj, duhovni učitelj se još jednom osvrnuo na sreću i poručio svima:

- Uvek zapamtite da je najvažnije živeti život u sadašnjem trenutku i da sreća nije nusproizvod spoljnih faktora, već rezultat pozitivnog uslovljavanja vašeg uma. Sreća je svima na dohvat ruke!

Video: Ovaj čovek je majstor meditacije, njega ništa ne može da ga iznervira: Zen uprkos mačkama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    27. septembar 2021 | 21:16

    Ko god zeli da drzi Boga u sebi taj je srecan,jer je sve stanje duha sto bi se slozio i Dalaj lama,ako je duh pun i praz a soba moze biti puna ,ako je duh prazan i puna soba ce izgledati prazno,ako postoji zajednicka svest o tome tu je onda blagostanje

  • Djoka

    27. septembar 2021 | 23:02

    Lepo fino odlicno perfektno zadivljujuce a ona skrivena macka u dzaku SVI SU VAKCINISANI ALOOOOOOOOO DOKLE BREEE SLOBODAAAA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA