Kako da provedete vikend izlet u mađarskoj prestonici: Ključ je u dobroj organizaciji

Iako je nemoguće sve atrakcije Budimpešte obići za dva dana, možete videti većinu njih ako se prethodno dobro informišete i organizujete

  • 1
Budimpešta, Mađarska Foto: Pixabay/jstolp

Velika dama na Dunavu, Budimpešta je grad po svemu poseban. Fasade stare oko dva veka, brojni istorijski važni spomenici i znamenitosti, upravo su ono što je čini fascinantnom.

Mađarska prestonica je čest izbor za vikend izlete. Sačinjena od dva dela, Budima i Pešte, svakog posebnog na svoj način, ona čuva staro gradsko jezgro, koje je savršeno ukomponovano sa modernim.

Da biste iskoristili maksimalno vikend izlet u Budimpeštu, valjalo bi dobro se organizovati. Jedino tako možete upoznati značajan deo znamenitosti Budimpešte.

Budimpešta, Mađarska Foto: Pixabay/peter89ba

Pogled na grad

Ukoliko vaš izlet počinje petkom popodne, što je čest slučaj, najbolji način da iskoristite i taj dan jeste da uživate u obilasku gradski znamenitosti tokom večeri i u pogledu na grad.

Ne propustite obilazak kraljevske palate, bazilike i pogled na fascinantne mostove mađarske prestonice, koji su naročito atraktivni u toku večernjih sati. Uz to, u Budimpešti postoje sjajni kafići i restorani, iz kojih se pruža neverovatan pogled na grad. Najpopularniji je „360 Bar“, koji se nalazi na krovu grada i posetiocima nudi sjajan ugođaj, tako da dok pijuckaju omiljeno piće, mogu uživati u pogledu na osvetljenju Budimpeštu.

Druga opcija, koja je potpuno besplatna podrazumeva i malo više aktivnosti. Da biste uživali u sjajnom pogledu na grad koji tone u san, dovoljno je da se popnete na Gellert brdo, do Spomenika slobode.

Prvi dan izleta

Pod pretpostavkom da ste u Budimpeštu stigli u petak popodne, subota se može smatrati prvim danom vašeg vikend izleta. Ima li boljeg načina od upoznavanja nekog grada od degustacije hrane koja je karakteristična za to podneblje? Lokalno stanovništvo za doručak često konzumira „kakaos csiga“, spiralno zavijeno pecivo sa čokoladom.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Andrea Talián (@andreatalian)

Na budimskoj strani možete uživati u vožnji jednom od najstarijih uspinjača na svetu. Ubrzo ćete stiči i do Budimskog dvorca i do Mađarske nacionalne galerije. Ako ste još željni fenomenalnih vidikovaca, možete posetiti i čuveni Ribarski bastion, u čijoj blizini se nalazi mesto sa kog se pruža sjajan pogled prema Pešti.

Ne propustite ni posetu jednoj od najstarijih poslastičarnica. U okrugu Castle nalazi se „Ruszwurm“, kafe poslastičarnica poznata među turistima. Tu je često svako mesto popunjeno, posebno u vreme ručka.

Bazilika Svetog Stefana, odnosno Svetog Ištvana u kojoj se čuva i desna ruka ovog svetitelja, sledeća je atrakcija mađarske prestonice koju vredi posetiti. U toj svetinji se možete popeti uz 193 stepenika ako ste raspoloženi, kako biste uživali u panoramskom pogledu na grad.

Iza bazilike nalazi se i avenija Andrasi, koja se smatra mađarskom verzijom Jelisejskih polja u Parizu. Mnoštvo prodavnica, kafića, restorana i zanimljivih građevina, čini ovaj deo prepoznatljivim na turističkoj mapi. Sem zgrade Mađarske državne opere, tu se nalazi i muzej poznat kao Kuća terora. U zgradi u kojoj se nalazi, ranije je funkcionisala tajna policija i tu su mučene mnoge žrtve aktuelnih režima.

Šetnja Andrasi avenijom je posebno zanimljiva, kao i predah u nekom od lokalnih kafića. Nakon toga stižete do Trga heroja, možda i najpoznatijeg spomenika u mađarskoj prestonici. Gradski park je sledeća znamenitost, koju vredi posetiti. Put kroz park vodi do svetski poznatih „Szechenyi“ kupatila.

Za večeru odaberite neki od restorana u kojima se služe jela nacionalne kuhinje, kako biste u potpunosti upoznali duh grada i zemlje.

Budimpešta, Mađarska Foto: Pixabay/gavia26210

Drugi dan izleta

Nedeljno jutro možete početi posetom kafiću „New York“, koji je u jednom trenutku bio proglašen najlepšim na svetu. Imaćete priliku da doživite sjaj zemlje iz 19. veka, najpre zbog pozlaćenih i mermernih površina kojima prostor obiluje.

Sledi odlazak metroom do zgrade Parlamenta, uz mogućnost zastajanja kod Velike sinagoge koja je druga po veličini u celom svetu.

Kad već posećujete Parlament, pod pretpostavkom da ste prethodno rezervisali mesto u okviru organizovanih obilazaka na engleskom jeziku, ne propustite da vidite i jednu od najtužnijih znamenitosti Budimpešte. Cipele na Dunavu je potresni spomen na žrtve holokausta, koje su upravo tu ubijene. Tako je na simboličan način očuvano sećanje na njihovo stradanje.

Poseta najvećoj gradskoj zelenoj oazi, ostrvu Margaret se ne propušta. Čitavo ostrvo je zapravo jedan veliki park, u kome se pored japanskog vrta i vekovima starog drveća, nalaze i ostaci crkve iz perioda srednjeg veka.

I ako vam preostane vremena, ne propustite da odete na krstarenje Dunavom, kako biste čari mađarske prestonice upoznali i sa reke.

U vreme pandemije korona virusa, kada su mnoge države postavile posebne uslove za prelazak granice, Mađarska je, makar kad su državljani Srbije u pitanju, napravila izuzetak. Vlasti ove zemlje sredinom leta ukinule su sve uslove prelaska granice, pa tako u "zemlju gulaša i čardaša" naši građani mogu da uđu samo uz pasoš - nisu potrebni ni potvrda o vakcinaciji, niti negativan PCR ili antigenski test.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA