≫ 

Podignut na temeljima crkve iz 4. veka: U ovom manastiru se čuva ruka Svete kraljice Jelene Anžujske

Iako postoje i drugačije tvrdnje, zvanično se manastir Tvrdoš smatra zadužbinom srpskog kralja Milutina

  • 2
Manastir Tvrdoš Trebinje Bosna Foto: Shutterstock

Sedište Zahumsko-hervegovačke i primorske eparhije Srpske pravoslavne crkve nalazi se nadomak grada Trebinja. Podignut na temeljima omanje crkve iz 4. veka, manastir Tvrdoš je nadaleko poznat, jer se Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški u njemu podvizivao.

Danas se prilikom ulaska u ovu Svetinju mogu videti i ostaci ranije bogomolje, koji su zaštićeni staklenim podom, što je još jedna od specifičnosti ovog manastira.

Kao posebna relikvija, koja se čuva u manastiru Tvrdoš, izdvaja se i ruka majke srpskih kraljeva Milutina i Dragutina, Svete kraljice Jelene Anžujske.

Trebinje, Manastir i vinarija Tvrdoš Foto: PrintScreen/Youtube/Заборављени коријени

Zadužbina kralja Milutina

Smatra se da je na temeljima ranije crkvice, za koju je utvrđeno da je tu podignuta tokom četvrtog veka, srpski kralj Milutin podigao jednu od svojih mnogobrojnih zadužbina. Uprkos tome, o ktitoru ove Svetinje se mogu čuti različite tvrdnje, pa čak da su ga podigli car Konstantin i njegova majka carica Jelena.

U prošlosti je nazivan Trebinjskim manastirom. Zvanično je prva obnova ovog, danas muškog manastira, bila 1509. godine. Tada je na čelu mitropolije trebinjske bio mitropolit Visarion I i upravo je njegovom zaslugom manastir Tvrdoš i obnovljen. Vrlo brzo nakon toga postaje sedište Humsko-hercegovačke, pa Trebinjske mitropolije.

Tokom razornog zemljotresa, koji je područje oko Dubrovnika pogodio 1667. godine, strada i ova Svetinja. Ubrzo nakon toga, tadašnji mitropolit, a potonji Sveti Vasilije Ostroški čudotvoirac pristupa njegovoj obnovi.

Nedugo nakon toga strada pod udarom mletačke vosjke. Tokom naredna tri veka je manastir potpuno zapusteo. Rodom iz Trebinja, a na radu u Americi, Nikola Runjevac 1928. godine daje značajan novčani prilog za obnovu manastirskog zdanja. Ubrzo nastupa pravi preporod ove Svetinje.

Lepote manastira Tvrdoš

Nekako se sa razlogom ova Svetinja vezuje uz Svetog Vasilija. Ne samo da se selo Mrkonjići, u kome je rođen nalazi nedaleko od manastira Tvrdoš, već je tu i Popovo polje. Ko je imao prilike da se upozna sa životom, mnogima dragog sveca, zna i da je upravo tu on otkrio grob svoje majke, za koji se takođe veruje da pomaže kome je pomoć potrebna.

U manastiru Tvrdoš je Sveti Vasilije primio i sveštenički čin, ali i monaški postrig. Ako imate tu sreću da posetite ovu Svetinju, ne propustite da posetite i mesto, u kome je rođen ovaj Svetac. Mir koji ćete tamo osetiti, dugo nećete zaboraviti.

U manastiru Tvrdoš su vremenom obnovljeni i vinogradi, pa je poseta manastirskim vinskim podrumima nezaobilazna.

Pored toga što se u manastiru čuva i ruka Svete kraljice Jelene Anžujske, u njemu se nalazi i deo Svetih moštiju poslednjeg člana dinastije Nemanjić, sina Siniše Nemanjića, Joasafa Meteorskog.

Video: Tužna sudbina zadužbine despota Stefana Lazarevića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA