≫ 

Na Ostrvu bogova priroda nije štedela: 9 razloga zbog kojih je Bali mnogo više od egzotičnog odmora

Ostrvo je poznato po kilometrima dugim peščanim plažama, azurnoj boji mora, raskošnim zelenim džunglama, ali i hramovima kojih ima u izobilju

  • 3
Bali Plaža na ostrvu Bali / Foto: Pixabay

Jedan od razloga zbog kojih je tropsko ostrvo Bali atraktivno jesu i njegove znamenitosti. Deo indonežanskog arhipelaga, uprkos relativno maloj veličini, ovo ostrvo ima toliko toga da ponudi turistima. Od zapanjujućih prirodnih lepota, do spektakularnih znamenitosti, od duhovnih do kulturnih užitaka, od avanture do čistog opuštanja. Bali ima za svakoga po nešto.

Ostrvo je poznato po kilometrima dugim peščanim plažama, azurnoj boji mora, raskošnim zelenim džunglama. Čini se da je priroda bila vrlo darežljiva prema Baliju.

Takođe, u pitanju je značajno duhovno središte, poznato po brojnim hramovima i palatama. Domaćin je i vrlo zanimljivim festivalima. Naročito su interesantni drevni rituali ostrvljana.

1. Posetite neki od hramova

Iako su ostrvljani uglavno pristalice hinduističkog verovanja, ono se prilično razlikuje u odnosu na indijski hinduizam. Ostrvo Bali poznato je po brojnim hramovima neverovatne lepote. Razlog zbog koga se još naziva i Ostrvo bogova jeste više od 20.000 hramova, koliko ih broji. Zato i jeste nemoguće posetiti ih sve tokom odmora, ali za bilo koji da se odlučite, bez ikakve sumnje ćete uživati.

Tanah Lot je jedan od najpoznatijih, dok se hram Besakih smatra jednim od najvažnijih na ostrvu. Na jezeru Bratan nalazi se i Pura Ulun Danu Bratan, jedan od takođe poznatih hramova posvećenih božanstvu Šivi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели BALI & NUSAPENIDA TOUR (@balinusapenidatour)

2. Provedite dan u klubu na plaži

Ovde nije potrebno nikakvo objašnjenje. Kakav bi bio odmor na Baliju da ne podrazumeva i uživanje na nekoj od fenomenalnih plaža kojima ovo ostrvo obiluje.

Gotovo na svakoj plaži postoji i klub, koji ima jedinstevnu ponudu. U nekima od njih se može uživati i u nastupima poznatih di-džejeva. Ipak, ne propustite da doživite zalazak sunca na jednoj od ostrvskih plaža.

Bali Bali / Foto: Pixabay

3. Istražite pirinčane terase

U unutrašnjem delu ostrva nalaze se pejzaži koji fasciniraju turiste. Bali je blagosloven i svojevrsnim terasama u nijanasama zelene boje, sa kojih se pruža gotovo nestvaran pogled.

U ruralnim područjima ostrva možete otkriti lepote pirinčanih terasa. Na pola sata od Ubuda, u pravcu severa, nalaze se dve lokacije koje su pod zaštitom UNESCO-a. U blizini pirinčanih terasa nalaze se i ugostiteljski objekti, ali i tezge sa proizvodima domaće radinosti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели #mayorbalitours (@mayorbalitours)

3. Upoznajte tradicionalni ples

Vrlo važan deo nacionalnog identiteta i kulture su festivali. U okviru njih se posetiocima nudi prilika da otkriju sve lepote nacionalnog plesa.

Čak i ako ne uspete da posetite ostrvo tokom održavanja nekog festivala, lako se može desiti da imate priliku da prisustvujete performasu lokalnih umetnika, budući da se takve predstave organizuju za turiste.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели DPM Diving | Hotels (@dpmdivinghotels)

4. Posetite neko od susednih ostrva

Nusa Lembonga, Nusa Penida i Nusa Ceningan su ostrva u blizini Balija koje se mogu turistički posetiti, u okviru jednodnevnih izleta. Jedno je idealno za ljubitelje surfovanja, drugo za ljubitelje ronjenja, a treće za otkrivanje novih predela.

Mogu se posetiti i tri malena ostrva Gili, koja su od Balija udaljena oko dva sata vožnje gliserom.

5. Upoznajte Ubud i Šumu majmuna

Kulturni centar Balija je grad Ubud. Smešten u unutrašnjem delu ostrva i jedna od njegovih najpoznatijih atrakcija je i Šuma majmuna. Tokom posete i uživanja u vratolomijama stanovnika, turisti mogu otkriti i lepote hramova koji se tu nalaze, koji datiraju iz 14. veka.

6. Posetite farmu kafe

Ljubitelji ovog napitka će uživati bez sumnje. A oni znatiželjniji će saznati da se najskuplja vrsta kafe pravi upravo na Baliju. Međutim, vrlo je verovatno da tim saznanjem neće biti oduševljeni, budući da kafa „Kopi Luvak“ nastaje iz izmeta cibetke. Naime, da bi imala tako savršen ukus, zrnca kafe od kojih se priprema moraju da prođu kroz probavni trakt te životinje.

Prilikom posete nekoj od farmi, turisti će imati prilike i da na licu mesta degustiraju ovaj napitak.

foto Pixabay foto Pixabay

7. Otkrijte lepote mora na drugačiji način

I na drugim destinacijama širom sveta je moguće upoznati morsko dno i živi svet kroz brodić sa providnim dnom. Međutim, na Baliju je to posebno zanimljivo.

Turisti će uživati u pogledu na ribe čija je krljušt fenomenalnih boja, zatim na korale, a moći će da vide i olupinu broda koja se nalazi na morskom dnu. Mogu da krenu i na izlet koji uključuje posetu istrvu sa kornjačama ili da odu na izlet u svitanje, kako bi posmatrali igru delfina.

8. Bliski susret sa egzotičnim divljim životinjama

Poseta safari parku na Baliju je za ljubitelje avanture jedna od najboljih opcija. Brojne životinjske vrste će ih opčiniti, a u safari parku se mogu videti i ugrožene vrste, poput orangutana.

Lavovi, komodo zmajevi i merkati, tek su neke od životinja koje će turisti imati prilike da vide tokom posete. Tu je i najveći park leptirova na području Azije.

9. Trka bivola

Trke bivola vrste Makepung su jedna od zanimljivosti ovog ostrva. Najbolje mesto da u njima turisti uživaju je Negara.

Prema tradiciji ostrvljana, ove trke slave kraj žetve pirinča i vrlo su popularne među lokalnim stanovništvom. Održavaju se svake druge nedelje u periodu sezone suše, odnosno od jula do oktobra i počinju rano izjutra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JA

    3. oktobar 2021 | 23:02

    Da, sve je to lepo, ali sa nasom komedijom od plate u Srbiji, Bali mozemo samo da sanjamo nazalost.

  • Hello

    4. oktobar 2021 | 04:45

    Pa duplo jeftinije bi vas kostao godisnji odmor tamo nego u Crnogorskom , Dalmatinskom primorju ili Grcka ili Turska ali pid uslovom da idete u svome arandzmanu a ne preko agencija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA