≫ 

Verovalo se da u Postojnskoj jami žive mali zmajevi: Naučnici su otkrili pravu istinu

U najvećoj pećini u Sloveniji obitava endemska vrsta, poznata kao "čovečja ribica", a njen neobični izgled bio je povod da lokalno stanovništvo isplete legendu koja se vekovima prenosila s kolena na koleno

  • 0
Postojnska jama, Slovenija Foto: Pixabay

Bez ikakve sumnje, ljubitelji prirodnih lepota i atrakcija ne uspevaju da se otmu utisku da je Postojnska jama, najveća pećina u Sloveniji, najfascinantnije remek-delo prirode na Balkanu.

Ne samo da u Postojnskoj jami mogu da uživaju u pećinskim ukrasima, izvajanim onako kako to može samo priroda da učini, već i u vožnji vozićem. Da, dobro ste pročitali! Zapravo mogućnost da se voze u voziću ispod zemlje i to koji saobraća na dva koloseka imaju svi koji posete ovo čudo prirode.

I to nije sve!

Neobična bića iz Postojne

Kakvo bi to čudo prirode bilo, kada ga ne bi pratile legende... Svašta se može čuti o Postojnskoj jami, ali je ipak najzastupljenija legenda o zmaju koji ovde obitava. Tačnije, misli se na mladunce zmajeva koji se, navodno, skrivaju u brojnim pećinskim hodnicima Postojne.

Još tokom 17. veka su se pominjala bića koja su ovde živela, a smatrana su malim zmajevima. Vremenom se došlo do zaključka da to uopšte nisu zmajevi, kakvim ih zamišljamo, već životinje koje zaista žive u Postojnskoj jami. U pitanju je takozvana čovečja ribica, koja i danas privlači pažnju mnogih posetilaca ove pećine.

Zapravo su ljudi koji žive u okolnom području zaslužni za pominjanje malih zmajeva, odnosno zmajevih mladunaca koji po predanju borave u pećini. Čini se da ih je izgled čovečje ribice na to ponukao, budući da se radi o životinji koju karakteriše odsustvo očiju, neobične crvene izrasline na koži i četiri uda, na kojima postoji ukupno deset prstiju, i to po tri na prednjim i po dva na zadnjim. Sve to u kombinaciji sa prozirnom kožom učinilo je da pomisle da se zaista radi o zmajevim mladuncima.

Naravno, vremenom je nauka dokazala da je u pitanju endemska vrsta latinskog naziva Proteus Anguinis. Telo "čovečje ribice" dugo je između 25 i 30 centimetara. Pretpostavka je da se zbog načina života i uslova tako dugo održala, budući da boravi na mestu koje je tamno i sa konstantno niskom temperaturom, te da može dugo da izdrži bez hrane.

Još malo o najvećoj slovenačkoj pećini

Uticaj reke Pivke, koja delimično ponire je vidljiv u ovoj pećini. Zapravo je većim delom i nastala pod uticajem ove reke.

Temperatura u unutrašnjosti Postojnske jame je između osam i 10 stepeni, a sam pećinski sistem dostiže ukupnu dužinu od 20.570 metara. Oko 5.300 metara je otvoreno za posete. Čak 115 metara iznosi najveća dubina.

Stalagmit simbolično nazvan Brilijant definitivno je jedna od najzapaženijih atrakcija ove pećine. Pećinski ukras visok čak pet metara, poznat po svetlucavosti i belini, nikoga od posetilaca ne može ostaviti ravnodušnim.

Naročito je zanimljiv podatak da se na osnovu postojećih natpisa došlo do zaključka da su znatiželjnici posećivali ovo čudo prirode još tokom 13. veka.

Video: Oćeš na kafu, ali na 400m ispod zemlje?! Ovde kafu ispijaju samo najhrabriji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA