≫ 

20 najmirnijih gradova u svetu: U njima nema gužve i nizak je nivo zagađenja, a ljudi žive dugo i spokojno

Prilikom kreiranja liste se uzimala u obzir gustina naseljenosti, nivo zagađenja, nivo gužve u saobraćaju i nivo sreće stanovnika

  • 5
Australija, Sidnej Foto: Pixabay

Brojni su faktori koji se uzimaju u obzir prilikom izbora mesta za život. U slučaju da je nekome prioritet mir, ali i obilje aktivnosti na otvorenom, ima sasvim dovoljno takvih gradova širom sveta. Ali ima i onih koji pružaju mogućnost stanovnicima da uživaju u prednostima života u velikim gradovima.

Sa ciljem da napravi listu svetskih gradova sa najprijatnijim okruženjem, vodeća islandska avio kompanija „Icelandair“ izvršila je i istraživanje. Tom prilikom je uzeto u obzir nekoliko faktora. Najpre nivo zagađenja vazduha, gustina naseljenosti i gužvu u saobraćaju, ali i nivo sreće stanovnika određenog grada.

Samim tim što okruženje ima značajan uticaj na mentalno zdravlje svakoga od nas, pomenuta avio kompanija je sprovela ovo istraživanje sa ciljem da skrene pažnju ljudima na gradove, koji im mogu ponuditi mirnije orkuženje. Za ocenjivanje lokacija u celom svetu su korišćeni različiti parametri, ali je fokus prilikom istraživanja bio stavljen na gustinu naseljenosti, zagađenje vazfuha i gužve u saobraćaju, te na nivo sreće stanovnika.

Bergen, Norveška Foto: Unsplash

Na prvom mestu liste najmirnijih gradova u svetu našao se Bergen u Norveškoj. Visoko je rangiran najbre zbog činjenica da svega 13% iznosi nivo zagušenja u saobraćaju, dok je uzet u obzir i prilično nizak nivo buke i zagađenja vazduha, te visok nivo prosečnog životnog veka stanovnika ovog grada, koji iznosi 83 godine.

Grad u kome se nalazi najveći park na svetu je Pert u Australiji, koji se našao na drugom mestu ove liste. Odmah za njim slede Rejkjavik na Islandu, izabran najpre zbog neverovatnih prirodnih lepota kojima je okružen.

Australija, Sidnej Foto: Pixabay

Čak tri australijska grada su se našla na listi 20 najmirnijih gradova u svetu. Uz pomenuti Pert, tu su i Sidnej, Melburn i Brisbejn. Na listi su se našla i tri grada na Novom Zelanda i tri, koja se nalaze na području Sjedinjenih Američkih Država.

Ovako izgleda lista najmirnijih gradova u svetu:

  1. Bergen, Norveška
  2. Pert, Australija
  3. Rejkjavik, Island
  4. Helsinki, Finska
  5. Velington, Novi Zeland
  6. Cirih, Švajcarska
  7. Brisbejn, Australija
  8. Melburn, Australija
  9. Stokholm, Švedska
  10. Okland, Novi Zeland
  11. Oslo, Norveška
  12. Sidnej, Australija
  13. Kopenhagen, Danska
  14. Tel Aviv, Izrael
  15. Krajstčerč, Novi Zeland
  16. Toronto, Kanada
  17. San Hoze, Kostarika
  18. Dalas, SAD
  19. Hjuston, SAD
  20. Vašington, SAD

Video: Sve biljke na planeti smeštene su u srce Beograda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goga

    9. oktobar 2021 | 20:35

    Kako bre Tel Aviv jedan od najmirnijih gradova ,kad povremeno Palestinci ispaljuju rakete na njega???

  • Grga

    9. oktobar 2021 | 19:20

    A Niš, gde je Niš na listu?

  • Zver

    10. oktobar 2021 | 03:41

    Kako necw biti u Australiji najmirniji gradovi kad ne daju ljudima da mrdnu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA