≫ 

U ovom italijanskom gradu nema ni automobila ni autobusa: Neprevaziđeni šarm Venecije

Vožnja gondolom, poseta baziliki Svetog Marka, Bijenalu ili uživanje u karnevalskoj atmosferi, sve su to načini da bolje upoznate Veneciju

  • 3
Venecija, Italija Foto: Pixabay/michelleraponi

Grad jedinstven po mnogo čemu, Venecija je jedno od odredišta koje rado posećuju turisti iz celog sveta. Čuveni venecijanski kanali i mostovi predstavljaju njenu najveću osobenost.

Ništa manje interesantne nisu ni crkve i palate, koje pokazuju svu snagu nekadašnje Mletačke republike, poznate po trgovini i bogatstvu.

Sem toga, turistima se nude i mnoge druge atrakcije. Poseta izložbana, čuvenom karnevalu i uživanje u gastronomskim specijalitetima, posetu jadranskoj lepotici čine još zanimljivijom.

Vožnja gondolom

Iako možda zvuči čudno, u Veneciji nema automobila ni autobusa. Sav saobraćaj odvija se na vodi, tačnije kroz neki od venecijanskih kanala, pa je zato vožnja gondolom ili vodenim autobusom, čuvenim vaporetom nezaobilazna aktivnost turista.

Međutim, treba imati na umu da se vožnja gondolom naplaćuje, i to prilično. Mahom je teško naći za manje od 80 evra, ali to je ipak doživljaj koji ne bi trebalo propustiti. Druga opcija jeste vaporet. Cena karte je nešto viša od sedam evra.

Bazilika Svetog Marka

Dobro poznata i kao Zlatna crkva, najpre zbog svog blaga koje je u njoj pohranjeno, venecijanska bazilika posvećena Svetom Marku svakako privlači pažnju turista. Smatra se vekovnim dokazom moći i duge istorije Venecije.

Trg ispred bazilike okružen je elegantnim građevinama i mesto je gde mnogi turisti vole da se fotografišu.

Venecija, Italija Foto: Pixabay/magikmontreal

Venecijansko bijenale

Umetnička izložba po kojoj je grad poznat smatra se jednim od najbitnijih događaja u svetu umetnosti.

Ukoliko spadate u red umetničkih duša, najbolje je da prilikom posete Veneciji priuštite sebi i uživanje u parku Đardine, u kome se bijenale i održava.

Karneval u Veneciji

Ljubitelji vesele, karnevalske atmosfere, koji žele da posete Veneciju, obično to čine tokom februara. Inače živ i veseo grad tada odiše posebnom atmosferom.

S obzirom na to da se datum karnevala definiše u odnosu na datum praznovanja Uskrsa, to nije fiksno definisan. Ali, najčešće se održava tokom februara, i to mahom u prvoj polovini meseca.

Poseta Veneciji u doba karnevala nudi poseban doživljag grada i duha njegovih stanovnika.

I Venecija ima plaže

Asocijacija mnogih na ovaj italijanski grad definitivno jesu kanali i gondole, iako u blizini postoje i divne plaže.

Jedna od najpoznatijih je Lido, a interesantne su i plaže na obližnjem ostrvu Pelestrina, koje je sa gradom povezano trajektnom linijom.

Uživanje u regatama

Nekako je i očekivano da grad, poznat po kanalima umesto ulica, bude domaćin brojnim regatama. Najpoznatija je Regata Storica, koja se održava prve nedelje septembra svake godine.

Svake četiri godine se u Veneciji organizuje regata poznata po takmičenju, i to između Venecije i tri nekadašnje pomorske republike - Amalfi, Đenove i Pize. Kako se svake godine menja domaćin među pomenutim starim republikama, to treba dobro osmisliti vreme za posetu.

Ostrva u Venecijanskoj laguni

Na oko 40 minuta vožnje vaporetom od grada nalazi se ostrvo Murano, a oko sat vremena vožnje deli grad od Burana, takođe poznatog ostrva.

Istini za volju, možda je Murano malo poznatiji zbog čuvenih proizvoda od stakla. Ali, i Burano ima čime da se pohvali. Čipka izrađena u zanatskim radnjama Burana je neverovatna.

U ovom gradu ćete na svakom koraku naići na neku atrakciju, koja će vas sigurno opčiniti. Da li je to pijaca Rialto, čuveni venecijanski mostovi ili neki od muzeja, nije zapravo toliko ni važno. Mnogo je važnije da na svoj način doživite duh ovog divnog grada.

Video: U čistoj vodi praznih kanala u Veneciji usnimljena je meduza

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Даца

    12. oktobar 2021 | 23:32

    Прелепо и нестварно место које се заиста не може описати речима, мислила сам да људи претерују када причају о Венецији, али заиста не... Као у бајци и као у неком другом времену... По мени, можда и најлепше место на свету 🥰

  • Hoki

    13. oktobar 2021 | 00:09

    Brutalno....

  • Nesa Sd

    13. oktobar 2021 | 20:46

    Da je lepo lepo je Ali ima mnogo turista i nemas gde da popijes kafu kao covek

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA