≫ 

Ako ste u Italiji, ponašajte se kao Italijan: Hrana je bitan deo kulture i tradicije

Iako su mnogima pice i testenine sa raznim dodacima asocijacija na italijansku kuhinju, ona je zapravo mnogo složenija i interesantnija

  • 2
Pasta Foto: Pixabay

Italijani žive da bi jeli. Ne samo da je za narod ove mediteranske zemlje hrana bitna zbog ukusa, već posebnu pažnju posvećuju njenom serviranju i konzumiranju. U pitanju je kompleksno iskustvo.

Koncept poznat kao „od farme do stola“, kome teži sve više ljudi, zapravo je izvorna ideja Italijana.

Iako su mnogima pice i testenine sa raznim dodacima asocijacija na italijansku kuhinju, ona je zapravo mnogo složenija i interesantnija.

Jela po redu

Ono što mnogi, koji nisu imali prilike da obeduju u nekom italijanskom domu, ne znaju jeste da se posebno vodi računa o redosledu. Čuveni „Primo piatto“ ili prvi tanjir, odnosno prvi deo obroka obično su jela bazirana na skrobnim namirnicama. Primo piatto podrazumeva testetninu, supu ili pirinač, odnosno palentu u severnim delovima zemlje.

Drugi tanjir ili „secondo piatto“ podrazumeva ribu ili meso. Uz njega se obično služi prilog od izabranog povrća. Posebno se vodi računa o odabiru povrća za prilog, jer je njegov cilj da upotpuni ukus glavnog jela.

Pantelerija, Regija Sicilija, Italija, Geografija Tipičan krajolik s vinogradima na Panteleriji, italijanskom ostrvu smeštenom usred Sicilijanskog moreuza. Foto: Wikimedia Commons / Public domain / Luca Volpi (Goldmund100)

Svrha takvog načina služenja odabranih jela jeste da se dopunjuju. Prvi tanjir priprema nepca za ukus drugog, dok prilog služi da upotpuni ukus glavnog jela.

Podrazumeva se da je vino nezaobilazno piće u mnogim italijanskim domovima.

Posebno je interesantno to što se jela, koja se pripremaju u italijanskim domovima, u velikoj meri mogu razlikovati. Sve zavisi od regije u kojoj se pripremaju i služe.

Video: Potrebna su vam samo 3 sastojka: Ukusna i jednostavna pasta za kojom je poludeo internet

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    14. oktobar 2021 | 18:40

    Ja gde odem ja se pravim Srbin i jedem rukama ,neizigravam gospodina pa da ostanem gladan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA