Hrvati će morati da se prijavljuju za ulazak u SAD: Kome je i dalje potrebna viza

Od danas, kako je izvestila američka ambasada u Zagrebu, hrvatskim državljanima više nisu potrebne vize za ulazak u SAD u trajanju od 90 dana u turističke i poslovne svrhe

  • 4
Njujork, hrvatski pasoš, putovnica Foto: Pixabay, mup.gov.hr

Hrvati od danas mogu u SAD bez vize, ali postoji jedan uslov za one koji putuju "preko bare". Od danas, kako je izvestila američka ambasada u Zagrebu, hrvatskim državljanima više nisu potrebne vize za ulazak u SAD u trajanju od 90 dana u turističke i poslovne svrhe.

Ipak, za sva ostala putovanja potrebna je viza, recimo za školovanje ili trajni boravak.

Da bi državljani Hrvatske mogli da uđu u SAD, potrebno je da se najmanje 72 sata pre polaska prijave Elektronski sistem autorizacije putovanja (The Electronic System for Travel Authorization ) na adresi https://esta.cbp.dhs.gov/esta).

ESTA je sistem američke Agencije za carine i graničnu zaštitu koji uvtrđuje podobnost za ulazak u SAD u sklopu programa ukidanja viza (Visa Waiver Program, VWP). Taj sistem ne utvrđuje da li putnica ili putnik mogu ući u SAD.

ESTA prikuplja biografske podatke i odgovara na pitanja definisana unutar mehanizma za vize (VWP). Pravo na ulazak utvrđuje se po dolasku u Sjedinjene Države, a odluku donosi zvaničnik Agencije za carine i graničnu zaštitu.

Dakle, iako su ukinute vize i osoba se prijavila u sistem ESTA, i dalje postoji mogućnost, mala ali ipak mogućnost da joj se po dolasku onemogući ulazak u SAD.

Zvaničnik CBS nema obavezu da argumentuje odluku osobi kojoj je onemogućen ulazak. U tom slučaju najbolje je prihvatiti odluku i vratiti se kući.

U SAD-u CBS deluje autonomno i svaki pokušaj incidenta kažnjava.

CBS preporučuje prijavu u ESTA čim osoba počne pripremu za put u SAD, a u svakom slučaju pre nego što kupi avionsku kartu. Za ulazak u SAD potrebno je imati važeći pasoš i kopiju stranice sa slikom priložiti prijavi. Koja ima sedam koraka.

Uz određenu taksu, u navođena je suma od 15 dolara. Putnice i putnici u sklopu programa VWP ne moraju da imaju posebni plan putovanja u SAD-u pre nego što se prijave na ESTA čija autorizacija u pravilu važi dve godine. Osobe s važećom vizom B1/B2 mogu ih koristiti za putovanje do roka trajanja. Više informacija o VWP-u možete naći na internet stranici DHS VWP.

- Izuzetno smo zadovoljni što građani hrvatske sada uživaju u mogućnosti putovanja u Sjedinjene Američke Države bez vize - izjavio je ovom zvaničnik američke ambasade u Zagrebu Mark Fleming.

- Bio je to dug, ali vredan proces i čestitamo hrvatskoj vladi što je uspešno ispunila stroge zahteve VWP-a. Ceo moj tim i ja u ambasadi SAD-a u Zagrebu smo oduševljeni što svedočimo ovoj važnoj prekretnici koja dodatno produbljuje veze između američkog i hrvatskog naroda - naveo je on.

Da bi neka država ušla u ovaj program, mora da ispuni kriterijume iz sfere borbe protiv terorizma, sprovođenja zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata i upravljanja granicom, a procenat odbijenih viza mora da bude ispod 3 odsto, što je Hrvatska ispunila tek nedavno.

U tom je procesu jedan od glavnih problema bio je broj odbijenih viza vlasnicima hrvatskog pasoša iz BiH.

Nakon ispunjenja tog poslednjeg uslova počeo je proces ulaska Hrvatske u VWP koji je kulminirao 28. septembra kad je Ministarstvo za unutrašnju bezbednost SAD-a saopštilo da je ministar Alehandro Majorkas u koordinaciji sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom Hrvatsku uvrstio na listu država Antonyjem Blinkenom Hrvatsku uvrstio na popis država učesnika VWP-a. Majorkas je tada čestitao Hrvatskoj što je postala 40. članica VWP-a.

- Radujem se nastavku naše bliske saradnje na ključnim prioritetima - dodao je Majorkas.

Sada od zemalja članica Evropske unije samo stanovnici Kipra, Rumunije i Bugarske moraju imati vize za ulazak u SAD.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA