Na La Palmi proradio vulkan, turisti hrle da gledaju izbijanje lave: Očekuje se 10.000 posetilaca

I dok jedni pristižu kako bi se divili fenomenu, drugi su napustili domove u podnožju kratera

  • 0
Španija La Palma Vulkan Erupcija Foto: Profimedia/AFP/Luismi Ortiz

Kanarsko ostrvo La Palmu, gde je pre 40 dana proradio vulkan, danas je pogodio potres snage 5,1 stepeni po Rihteru, ali znatiželjni turisti nastavili su da pristižu kako bi posmatrali vulkan.

Potresi se registruju svakodnevno otkako se vulkan aktivirao, ali ovo je najjači do sada. U toku vikenda, povodom dana Svih svetih, na La Palmi se očekuje oko 10.000 posetilaca koji žele da uživo gledaju prizor izbijanja lave, prenose lokalni mediji.

Karte za brodove i avione za ovaj vikend su rasprodate, izvestila je lokalna turistička agencija. Turizam učestvuje sa 20 posto u BDP-u ovog ostrva, ali od kada je 19. septembra proradio vulkan popunjenost hotela je pala sa 70 posto na 40 posto.

Danas je, međutim, popunjenost skočila na 90 odsto. I dok jedni pristižu kako bi se divili fenomenu, drugi su napustili domove u podnožju kratera. Oko 7.000 stanovnika moralo je da se iseli iz ugroženog područja.

Lava je prekrila područje od 941,5 hektara, ali niko nije poginuo niti je povređen.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA