Kako naručiti kafu u Italiji? Greške u kafićima koje Italijani ne opraštaju

Kad turisti dođu u Italiju, obavezno žele da probaju dve stvari - kafu i pravu italijansku picu, ali većina pravi grube greške zbog kojih izazivaju skriveni podsmeh domaćina…

  • 4
kafa Foto: Pixabay

Za nekoga je kafa napitak koji pomaže u razbuđivanju, za neke predstavlja “čašicu razgovora”, a u Italiji je priprema i uživanje u kafi način života.

Ipak, u zavisnosti od dela zemlje u kom žive ili iz kog dolaze, razlikuju se i navike, pa tako 20 regija i više od 8.000 italijanskih gradova karakterišu brojne razlike.

Kafa u Veneciji uglavnom je punog ukusa i aromatična, začinjena notama orijentalnog mirisa vanile, u Milanu je lagana i nežna, a u Pijemontu i Liguriji robusnija, piše Punkufer.hr

Ako odete u Trst i želite espresso u kafiću, čarobna reč je nero, a capo je macchiato, odnosno espresso s malo zapenjenog mleka.

Marocchino koji se pije u Milanu karakterističan je po dodatku kakaa koji se dodaje espressu sa mlekom. U Torinu se naziva bicerin, a u Apuliji valja naručiti espressino. U Napulju se espresso posebno ceni, a najpoželjniji je ako je kratak i jak.

Da biste naručili kafu poput Italijana, trebalo bi da znate da su kafe sa mlekom, poput cappuccina, caffe lattea i macchiata rezervisane za jutarnje sate; ako ih, pak, naručite tokom popodneva rizikujete da izazovete podsmeh konobara koji će se, naravno, truditi da vi ne primetite njegovu reakciju. Takođe, takve kafe ne bi trebalo naručiti posle jela.

Za Italijane, espresso je kafa u kojoj uživaju brzo, vrlo često s nogu, a cena za šoljicu espressa je veća ako odlučite da sednete u kafić i popijete ovu kafu bez žurbe. Kraći od epressa je ristretto, a lungo ili americano je duži.

Trebalo bi imati na umu da americano ipak nije toliko blag poput američke kafe, a ima i znatno manje vode u odnosu na količinu kafe. Da biste brže došli sebi nakon neprospavane noći, pomoći će doppio, odnosno dupli espresso.

Latte macchiatto je mleko u koje se dodaje espresso, a za pripremu se koriste jednaki sastojci kao za caffe latte, ali izgled im se razlikuje. Latte macchiatto biće vam poslužen u visokoj čaši i pripremljen tako da se jasno vide različiti slojevi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Don

    10. novembar 2021 | 14:25

    Gde god da sam je pio,nema greske,Italija je carska drzava za kafu!

  • Kum Žoržo

    10. novembar 2021 | 18:16

    Za moje pare ima da pijem šta hoću i kad hoću a da li će neki konobar da se smeje u sebi i to me zabole!

  • Hulk

    10. novembar 2021 | 19:13

    Pijem crnu, jaku, bez šećera i ove kabeze iklakere prezirem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA