≫ 

15 najlepših gradova u Evropi: Među njima su i neki koje dobro poznajete

CNN Travel je na listu najlepših evropskih gradova uvrstio i Mostar, Nafplio, Piran i Korčulu

  • 9
Mostar, Bosna i Hercegovina Foto: Pixabay/slhaltuntas

Rim, Pariz, Atina, Barselona...sve su to evropski gradovi koje turisti uglavnom posećuju. Ali ne kaže se džabe da jednu zemlju možete upoznati tek ako zađete malo van prestonica i većih gradova.

Svaka zemlja krije određene lepote, samo ih treba otkriti. Neki od najlepših evropskih gradova, koji su se našli na listi CNN Travel, zapravo su mnogim turistima nepoznati. Upravo u tome i leži njihova lepota.

1. Giethoorn, Holandija

Sa razlogom se ovaj holandski grad često poredi sa italijanskom Venecijom. Ipak, ono što ga čini tako idiličnim svakako je manji broj turista nego u Serenisimi. Kao i u Veneciji, sve se ovde vrti oko vode. U samom centru ne postoji mogućnost korišćenja automobila. jedini način da se krećete po gradu jeste pešice ili čamcima.

2. Guimarães, Portugal

Za bolje upoznavanje istorije Portugala ključno je obići i ovaj grad. U 12. veku je funkcionisao kao prestonica zemlje, a danas je poznat po odlično očuvanom starom jezgru. Velike stare palate, brojni manastiri i ostaci srednjevekovnog zamka na vrhu litice, koja andvisuje grad, ono su što privlači naročitu pažnju turista.

3. Roscoff, Francuska

Da jedan lučki grad može biti i čist i odličan izbor za odmor dokaz je i ovaj grad smešten u regiji Bretanja. Pored toga što je poznat kao moderni centar talasoterapije, koja podrazumeva korišćenje benefita morske vode u terapeutske svrhe, grad je poznat i kao značajan izvoznik crvenog luka.

4. Anghiari, Italija

Na granici ragija Toskana i Umbrija leži gradić opasan zidinama. Idealan je za ljubitelje pešačenja i svih onih koji žele, barem na kratko da se vrate u neka prošla vremena.

Nafplio foto: Ivana Kovačević

5. Nafplio, Grčka

Nekadašnja prestonica Grčke, grad Nafplio danas se često karakteriše kao jedan od najlepših u zemlji. Kažu da ako ga jednom psoetite, sigurno će vas opčiniti, pa ćete mu se često vraćati. Grad je poznat i po tome što se u njemu nalazi jedinstveni, Muzej brojanica.

6. Mostar, Bosna i Hercegovina

Pored toga što treba obići staro jezgro grada Mostara i uživati u lepoti obnovljenog Starog mosta, ne treba propustiti ni uživanje u gastronomskim specijalitetima po kojima je Mostar takođe poznat.

7. Mazara del Vallo, Sicilija

Grad koji su osnovali Feničani pre skoro tri hiljade godina, danas je odličan pokazatelj mešavine kultura i naroda, koji su na tom području obitavali. Sicilija je sama po sebi interesantna, a ovaj grad je oličenje mnogih njenih lepota u malom.

8. Clovelly, Ujedinjeno Kraljevstvo

Smešten sa samom dnu okomite litice, ovaj britanski grad poznat je po strmim ulicama. Ranije su se magarci uglavnom koristili kao prevozno sredstvo. Danas je prevoz drugačije osmišljen, ali i dalje nema automobila. Posebno je atraktivna šetnja ulicama ovog grada, pod uslovom da su turisti u kondiciji.

9. Dinkelsbühl, Nemačka

Interesantan istorijski centar, ovaj rgad se nalazi na takozvanom Romantičnom putu Nemačke, što je simboličan naziv za rutu poznatu po brojnim zanimljivim gradovima. Grad okružuju srednjevekovne zidine, u okviru kojih su smeštene i katedrala posvećena Svetom Đorđu i gotička crkva.

10. Korčula, Hrvatska

Grad koji može da parira mnogim svetskim ostrvskim gradovima, Korčula je poznata po blistavo belim ulicama i građevinama, izrađenim od lokalnog kamena. Mletački uticaj je vidljiv na gotovo svakom koraku.

Korčula, Hrvatksa jadransko more plaža Foto: Pixabay

11. Kenmare, Irska

Izuzev po visokim planinama koje se uzdižu iznad netaknutog zaliva, koji se nalazi u blizini, ovaj irski grad se može pohvaliti i po odličnim gastronomskim specijalitetima.

12. Piran, Slovenia

Po arhitekturi ovaj slovenački gradić u velikoj meri podseća na obližnju Veneciju, što i nije čudno ako se zna da su ga krajem 13. veka osvojili Mlečani. Izuzev šetnje uz more i uživanja u lepotama tog dela grada, ne treba propustiti ni obilazak obližnjeg Portoroža.

Piran, Slovenija Foto: screenshot/Youtube/Tomáš Polášek

13. Reine, Norveška

Sladak manji grad, smešten uz obalu, nadvisuju okomiti planinski vrhovi. Sa opravdanim razlogom se smatra jednim od najlepših na području arhipelaga Lofoten.

14. Regencos, Španija

Mada se nalazi u blizini turistički vrlo atraktivne Costa Brava, ovo katalonsko selo odiše mirom. Možda je baš zato tu boravio i stvarao čuveni Salvador Dali. Sem ostataka srednjevekovnih zidina, u ovom planinsko mselu nalaze se i kuće izgrađene u tradicionalnom stilu i crkva.

15. Tarnów, Poland

Još jedan od evropskih gradova u kome se turistima nudi uživanje u lepotama starog jezgra. Tu se može primetiti uticaj brojnih naroda i kultura, a primetno je značajno jevrejsko nasleđe.

Video: Uhvati dugu: Predivni deo Kijeva iz perspektive kakvu još niste videli

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Voja

    12. novembar 2021 | 07:43

    Beograd najlepse mesto za grad a najružniji grad ono je karikatura arhitekture zida se ko hoće i gde hoće nevodeći računa o izgledu grada govorim o starom bg pokoj mu duše.

  • Komsija

    12. novembar 2021 | 01:24

    Piran, Slovenija??? Tacno se vidi uticaj velike slovenacke arhitekture iz vremena Kardelja, Dolanca i Kekeca. Slovenija i Krvatska postale nezavisne i primorske zemlje zahvaljujuci naivnosti i dobroti Srba. Istra, Kvarner i Dalmacija pripadaju Italijanima.

  • DARKO 100%

    11. novembar 2021 | 23:12

    Mostar najlepsi..pa moj Zemun.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA