≫ 

10 najboljih kuhinja sveta: Prvo mesto vas uopšte neće iznenaditi

Da biste bolje upoznali neku zemlju, trebalo bi da osim istorije, upoznate i njenu kulturu, ali i gastronomsku ponudu

  • 16
Špagete, testenina, pasta, italijanska kuhinja, kuvanje, taljatele Foto: Pixabay

Jednu zemlju najbolje ćemo upoznati kroz njenu kuhinju. Ipak, gastronomski specijaliteti karakteristični za određene zemlje toliko su se proširili svetom, da sve dok ne isprobamo njihov autentični ukus ne možemo da tvrdimo da li su dobri ili ne.

Primera radi, ne može se reći da je pica istovetnog ukusa u Njujorku i Napulju ili da je baklava jednako ukusna u Istanbulu i u Parizu. Upravo zato i treba prilikom posete nekoj destinaciji isprobati i različite gastronomske specijalitete.

Redakcija CNN Travel-a je napravila listu najboljih kuhinja sveta. Možda vas i iznenadi ko se našao u vrhu.

10. Sjedinjene Američke Države

Mešavina kultura i njihovih uticaja uočljiva je na tlu Amerike. Pomfrit je holandski ili belgijski, pica je italijanska, nemačke su kobasice. Pa ipak, mogu se nači i tradicionalna domaća američka jela, poput pite od limete ili čorbe od školjki. Ne treba zaboraviti ni hamburgere i čizburgere.

9. Meksiko

Kuhinja u kojoj ima od svega po malo, teško da vam može dosaditi. Takosi i tamalesi, kao i burito, najprepoznatljiviji su specijaliteti meksičke kuhinje u svetu. Pikantan ukus po kome je karakteristična, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Takos hrana Foto: Tanjug/AP

8. Tajland

Hrana s nogu, na ulici, jedna je od atrakcija ove destinacije. Kombinacija brojnih začina daje jelima interesantan ukus. U mnogim jelima su na neverovatan način spojeni kiselo, slatko, začinjeno, slano i hrskavo. Ipak, najbolji deo jeste gostoprimstvo, po kome su Tajlanđani poznati.

7. Grčka

Tajna fenomenalnih ukusa grčkih jela krije se u maslinovom ulju i to onom domaćem. Dar bogova je definitivno ono što grčku kuhinju izdvaja. Spanakopita, giros i suvlaki, ali i odlični kolači, ono su što opčinjava sve posetioce. Uz grčko gostoprimstvo, čuvenu filokseniu, dugo ostaje u sećanju.

6. Indija

Kada se u pripremi jela koriste toliko obilato razni začini, onda više i nije toliko bitno da li konzumirate povrće ili meso. Ne postoje pravila o upotrebi začina, pa oni mogu biti dodavani i u slana i u slatka jela. Vegetarijanska hrana je osobenost indijske gastronomske ponude.

5. Japan

Gotovo istu preciznost u pripremi hrane kao i u inženjersvu ćete primetiti u ovoj zemlji. Miso supa i suši su našli svoje mesto u ponudi mnogih restorana širom sveta, ali dok ne posetite Japan, nećete uživati u njihovom originalnom ukusu.

suši, hrana, jelo Foto: Freepik/ prostooleh

4. Španija

Zemlja čijoj hedonističkoj kulturi ishrane svi mogu samo da pozavide. Španska kuhinja je vanvremenska, ali i avangradna. Gaspačo je jedan od španskih specijaliteta koji je postao prepoznatljiv u svetu.

3. Francuska

Ako spadate u ljude koji baš i ne vole da jedu, ali uživaju u dobrom minimalnom zalogaju, onda je francuska kuhinja za vas idealna. Jednostavno kuvanje je ono što mnoge razočara, ako su Francuze smatrali snobovima za hranu. Baget obavezno probajte dok ste u Francuskoj, tek da uvidite razliku.

2. Kina

Ljudi koji uobičajeno pitaju jedni druge da li su već jeli, Kinezi su verovatno najviše opsednuti hranom. Tokom burne istorije zemlje, utehu su upravo tražili u hrani. Ali ne samo da oni kuvaju i prodaju bilo šta, već čine i da to ima fenomenalan ukus. Pekinška patka i supa od ajkulinih peraja, tek su neki od specijaliteta koje treba probati.

1. Italija

Očekivano ili ne, na prvom mestu se našla italijanska kuhinja. Paste, pice, espreso kafa i salame u italijanskom stilu mogu se probati širom sveta. Ipak, ukus koji imaju na svom izvorištu nije ni prineti. Italijanska kuhinja na najbolji način povezuje maslinovo ulje, paradajz, sir, beli luk i začine.

Video: Preukusan obrok čiji nadev predstavlja fuziju meksičke, indijske i domaće kuhinje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • seljo

    18. novembar 2021 | 22:44

    CVARCI kajmak ajvar, peceno svinjece peceno jagnjece pecenje sve ostalo je 0

  • arte

    18. novembar 2021 | 22:16

    Ne znaju ljudi šta je dobra hrana… posjetite Istanbul… ili Anatoliju… u Parizu sam bila gladna 4 dana dok se kući nisam vratila. Tanjir od pola kilometra, a na njemu jedva šaka jada… katastrofa.

  • Nikola

    18. novembar 2021 | 21:13

    Nigde veze. Kina ispred Francuske? Ma idi begaj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA