≫ 

Bebe zmajevi mogu da žive i do 100 godina, samo na jednom mestu u celom svetu i to u našem komšiluku

U Postojni se mogu videti i pećinski cvrčci, otrovne pećinske stonoge, pećinski škampi i paukovi

  • 0
Postojna cave Pećina Slovenija Foto: Shutterstock

Na oko sat vremena vožnje od glavnog grada Slovenije nalazi se pećina, po mnogo čemu čuvena. Ne samo da u Postojnskoj jami postoji železnička pruga, već u njoj obitavaju posve neobične životinje.

Smatra se da je ova pećina jedna od najposećenijih na tlu Evrope. Tome doprinosi najpre činjenica da kroz tunele i hodnike duge oko 24 kilometara saobraća mali voz, koji posetiocima pruža mogućnost da potpuno bezbedno upoznaju unutrašnjost Postojne.

Pa ipak, adrenalin proradi tek prilikom susreta sa malim zmajevima, koji žive samo u Postojni i nigde više na celoj planeti.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Park Postojnska jama, Slovenia (@postojnacave)

Slepi daždevnjaci ili bebe zmajevi?

Mali zmajevi, kako ih još nazivaju, pripadaju vrsti Proteus Anguinus i dugi su oko 25 centimetara. Ovi slepi daždevnjaci se nikada ne razvijaju.

U vreme kada su ih poplave donele na prostor Postojne, postojala je teorija da tu obitavaju zmajevi, pa ne čudi što su meštani ove neobične životinje nazvali njihovim bebama. Danas ih posetioci pećine mogu posmatrati u namenski izgrađenom akvarijumu.

Po izgledu umnogome podsećaju na igračke. Ponekad ih nazivaju i čovečijim ribicama, jer upkros tome što žive pod vodom, bebe zmajevi imaju ružičasto-belu, glatku kožu umesto krljušti, dok se na njihovim udovima mogu primetiti izrasline nalik prstima. Možda i jesu slepi, ali su verovatno osetljivi na vibracije, pa reaguju na posetioce. Da li iz radoznalosti ili iz nekog drugog razloga, tek nije neuobičajeno ni da se prilepe licem za staklo, dok posetioci ostaju oduševljeni tim prizorom.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Park Postojnska jama, Slovenia (@postojnacave)

Međutim, Primož Gnezda, biolog po profesiji, koji godinama proučava ova neobična stvorenja ne misli tako.

- Kada čuju zvukove u pećini, oni se uplaše i zauzmu bezbedni položaj – izjavio je Gnezda za CNN i dodao: Uvek se prilepe za staklo da bi bili bezbedniji. To što se pojavio pred posetiocima, čista je slučajnost.

Karakteristike zmajevih beba

Kako je objasnila Mateja Rosa, marketing i PR menadžer Postojne, slepi daždevnjaci mogu da žive do 100 godina. Uz to, dugo mogu da opstanu i bez hrane.

- Sedam godina sigurno mogu da opstanu bez hrane. Prve dve-tri godine sigurno, bez problema. Posle počinju da gube na težini, prestaju da se kreću i jednostavno čekaju da plen dođe do njih. Ako su bez hrane više od sedam godina, neki mogu i da uginu, neki da prežive, sve u zavisnosti od njihovog metabolizma – objasnila je.

Hrane se crvima. Zapravo crvi u vodi formiraju manju loptu, a mali zmajevi im zatim prilaze i praktično ih usisavaju.

- Ponekad jedu toliko halapljivo da možete videti crve kako im izlaze iz škrga – navela je Mateja.

Budući da se 10 primeraka nalazi u laboratoriji za istraživanje, to je ustanovljeno da je DNK ovih stvorenja čak 16 puta i duži i kompleksniji od ljudskog. Imaju neverovatnu moć regeneracije, tako da se događa da im izgubljeni ud ponovo izraste. Upravo zato i jesu predmet istraživanja.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Park Postojnska jama, Slovenia (@postojnacave)

Ples parenja

Vrlo je važno da u akvarijumu bude konstantna temperatura od 13 stepeni Celzijusovih. Ukoliko ona bude 10 ili 15, vrlo je verovatno da će uginuti.

Naročito je zanimljivo parenje ovih stvorenja, koje u velikoj meri podseća na ples.

- Kada je ženka spremna, ona dolazi do mužjaka. Kada je on pomiriše, počinje da pliva ispred nje. Ona ga u tome prati i zajedno prave nekoliko krugova – objašnjava Gnezda i dodaje: U jednom trenutku mužjak ispušta spermu, ona je skuplja i stavlja u sebe. Nakon što jajašce izađe, ono će se samo oploditi.

Ali to nije sve. Budući da i mužjak i ženka imaju iste hromozome, to nije moguće na osnovu DNK utvrditi kog je pola rođeni slepi daždevnjak. Zato se i radi na istraživanju načina utvrđivanja polova, a na osnovu njihove krvi i odnosa hormona.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Park Postojnska jama, Slovenia (@postojnacave)

Rađanje beba zmajeva

Jedna ženka je 30. januara 2016. godine počela da napada druge koji su joj prilazili, pa je ustanovljeno da već šest sedmica nosi jajašca. I to njih čak 64. U prirodnim uslovima, gde postoje i predatori, majka lepi jajašca na stene. Dešava se i da se jajašca ne razviju na pravi način, pa oko dve trećine njih ugine samo od sebe.

Prva beba zmaj izlegla se tačno četiri meseca nakon što je položeno prvo jaje. Od 64 jajašca preživelo je njih 21. Posebno je zanimljivo to što se rađaju sa očima. Nakon nekoliko godina, sve dok im koža ne naraste dovoljno, oni vide, a posle toga oslepe.

Od juna ove godine su izložena dva od svih preživelih petogodišnjih mladunaca.

Osim njih, u Postojni se mogu videti i pećinski cvrčci, specifični po tome što ako ne uspeju da nađu hranu, počinju da jedu svoje udove, ali i otrovne pećinske stonoge, pećinski škampi i paukovi.

Video: Čovek meduza: Ljubimca zmiju nosi u kosi svuda sa sobom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA