≫ 

Znamenitost Šri Lanke: Genijalnost vidljiva i nakon više od 1.500 godina

Iznenađujuće je detaljan dizajn ovog prostora

  • 0
Sigirija, Šri Lanka Foto: Pixabay/kozala

Nekadašnja kraljevska palata, danas drevna kamena tvrđava jedna je od najposećenijih, ali i najpoznatijih znamenitosti Šri Lanke. I ne samo to, već se Sigirija smatra jednim od najbolje očuvanih primera urbanog planiranja na tlu Južne Azije. Uz to je u pitanju i jedan od najznačajnijih arheološki lokaliteta, pa ne čudi što godišnje privlači milionske posete turista iz celog sveta.

Smeštena na vrhu stene, Sigirija je poznata i po vodenim sistemima, koji je svrstavaju među najbolje očuvane vodene bašte u Maloj Aziji. Do palate vodi više od 1.200 stepenika, na kojima obitavaju majmuni makaki, dok su oko njih bašte sa sistemom za navodnjavanje, što ovaj predeo čini veličanstvenim. Možda su baš tako izgledali i Semiramidini viseći vrtove, koji su među sedam čuda starog sveta, ko zna?

- Vrtovi u Sigiriji sastoje se od tri različita, ali međusobno povezana dela: simetrične ili geometrijski planirane vodene bašte, asimetrične ili organske pećine i bašte sa kamenjem, kao i stepenastih ili terasastih minijaturnih bašti oko stene i vrtova palate, koji se nalaze na vrhu stene – objasnio je za BBC Senake Bandaranajake, arheolog.

U unutrašnjosti vrtova nalazili su se bazeni, fontane, potoci i platforme. Iznenađujuće je detaljan dizajn ovog prostora. Zato se ovi sistemi smatraju inženjerskim čudom, uzevši u obzir da su podrazumevali kombinaciju hidraulične energije, podvodnih tunela i gravitacione sile, sa ciljem stvaranja vizuelno spektakularnog sistema bazena i fontana, koji i dalje funkcioniše, skoro 1.500 godina kasnije.

Pojedini stanovnici Šri Lanke i dalje veruju u drevnu legendu da sva voda koja ispunjava bašte zapravo potiče iz jezera, koje se nalazi na vrhu stene. Zapravo se ovaj sistem vodom napaja iz obližnjeg rezervoara Sigirija, iako zaista deo vode dolazi i sa njenog vrha. Bazeni na vrhu stene ispunjeni su kišnicom, dok ih niz odvoda urezanih u stenu povezuje sa rezervoarom, koji se uliva u podzemni sistem i tako napaja bašte vodom.

- Koncept uključuje niz hidrauličnih struktura različitih razmera i karakteristika, te tako sačinjava jednu zamršenu mrežu – složeno remek delo dizajna inženjeringa za navodnjavanje – objasnio je Bandaranajake dodajući da su majstori poznavali i fiziku i inženjerstvo, budući da su tokom iskopavanja otkriveni kanali za vodu na različitim dubinama, kako bi najverovatnije bio dostignut različit nivo vode.

Kroz Lavlje šape stiže se na Sigiriju, koja se prevodi kao Lavlja planina. Pretpostavlja se da je kralj Kasijapa, koji je i izgradio palatu na ovom mestu, to učinio upravo tako da po izgledu iz daljine nalikuje lavu. Nakon njegovog odlaska sa prestola, Sigirija je pretvorena u budistički hram.

I ne samo da su bazeni u okviru palate korišćeni za opuštanje, već je kralj poslao na taj način i snažnu poruku o svojoj genijalnosti i moći svima koji u njega nisu verovali.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA