≫ 

Evropski gradovi koje bi trebalo posetiti tokom 2022: Jedan je u našem komšiluku

Osim zbog relativno lake dostupnosti, ovi gradovi su proglašeni poželjnim destinacijama za nastupajuću godinu i zbog bogate kulturne i gastronomske ponude, ali i zbog kvalitetnog noćnog života i gostoljubivosti domaćina

  • 1
Slovenija Ljubljana Foto: Shutterstock

Kao svetski brend, koji ima za cilj da pomogne ljudima da istraže i osete dušu grada, Timeout je pripremio listu najboljih evropskih destinacija za 2022. godinu. Osim zvaničnih prestonica kulture, na listi se nalaze i manje poznati gradovi koje tek treba otkriti.

Članovi tima su se prilikom izbora rukovodili gastronomskom i kulturnom ponudom, kao i kvalitetom noćnog života i gostoprimstvom - svime onim što upotpunjuje boravak na odabranoj destinaciji. U obzir je uzeta i dostupnost gradova.

- U prethodnih 18 meseci putnici su uglavnom posećivali destinacije koje su im bliže, dok su putovanja u prirodu bila posebno popularna, ali predviđamo da će 2022. biti trijumfalni povratak – izjavila je glavna urednica brenda Timeout, Kerolin MekGin.

- Gde još možete naručiti espreso, obići muzej, probati domaći liker i uživati u noćnom provodu? Bez obzira da li želite da posetite filmski festival ili prisustvujete otvaranju novog muzeja, nadamo se da će naša lista dati putnicima preko potrebnu inspiraciju za odabir destinacije.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Alice (@ali_ce1986)

1. Arl, Francuska

Grad u kome je Vinsent Van Gog završio legendarne slike suncokreta, proglašen je regionalnom prestonicom kulture za 2022. godinu.

U Arlu se održava i najveća pijaca u Provansi, ali i festival fotorafije, koji okuplja učesnike i znatiželjnike iz celog sveta. Posebno se izdvaja LUMA, umetnički kvart, u kome se mogu videti brojne umetničke instalacije i multimedijalne izložbe.

2. Brno, Češka

Naredne godine započinje projekat „INdustrial“, koji predstavlja proizvodnu tradiciju grada. Nekoliko zgrada će prvi put biti otvoreno za javnost, zajedno sa „Kaznicama“, zatvorom iz perioda habzburške vladavine. Gastronomska i ponuda pića u Brnu je posebna priča.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Iveta Konvalinková (@photo_by_ivett)

3. Kaunas, Litvanija

Nema boljeg vremena za posetu ovom litvanskom gradu, budući da je proglašen za Evropsku prestonicu kulture 2022. godine.

Planirano je da u toku naredne godine bude domaćin čak 1.000 događaja, uključujuči i izložbe Joko Ono, Marine Abramovič, Vilijama Kentridža i drugih umetnika.

4. Odense, Danska

Udaljen samo 90 minuta vozom od Kopenhagena, ovaj mali grad poznat je po arhitektonskom čudu - Muzeju Hansa Kristijana Andersena koji oživljava priču o autoru bajki i svetovima koje je stvorio.

Nova laka železnica je u izgradnji i trebalo bi da otvorena u proleće 2022. godine, povezujući prelepe stare i moderne gradske četvrti.

5. Ljubljana, Slovenija

Slovenačka prestonica će biti dogodine domaćin manifestacije koja ima za cilj podsticanje biciklizma širom kontinenta.

Iznajmljivanje bicikala u centru grada je besplatno, a gastronomska ponuda je više nego dobra. Za pripremu jela koriste se lokalni sastojci, što im daje još bolji ukus.

Slovenija Ljubljana skulptura zmaja zmaj Foto: Shutterstock

6. Oslo, Norveška

Revitalizacija istorijskog kvarta nadomak luke u Oslu je u toku. Odmah pored biblioteke i svetski poznate opere, biće otvoren i potpuno novi muzej.

Za one koji grad posećuju tokom leta i kasnije, dugo očekivani Nacionalni muzej će biti otvoren u tom periodu i poneće titulu najvećeg muzeja u tom delu Evrope.

7. Turku, Finska

Istorijska prestonica Finske ujedno je i najstariji grad u zemlji. Često se naziva i „finski Pariz“, najpre zbog obilja kafea. Vodeći je u održivom turizmu.

Pored ostalog, posetiocima nudi izlete električnim čamcem, ali i izlete u prirodu i obilaske uz isprobavanje lokalnih specijaliteta.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Visit València (@visit_valencia)

8. Valensija, Španija

Ne samo evropskom prestonicom pametnog turizma, već je Valensija proglašena i svetskom prestonicom dizajna, što će pratiti i više od 100 događaja u nizu tokom godine.

9. Šefild, Engleska

Zvanično najzeleniji grad u Velikoj Britaniji, sa 4,5 miliona stabala, ima više drveća po stanovniku nego bilo koji drugi evropski grad. Šefild se može pohvaliti i prostranim nacionalnim parkom, ali i sa 250 javnih parkova.

10. Trikala, Grčka

U severozapadnom delu regije Tesalija nalazi se i zvanični „pametni grad“ u Grčkoj. Protkan brojnim biciklističkim stazama, ovaj grad ima i prve „pametne autobuse“, bez vozača u celoj zemlji. Nadvisuje ga brdo, na čijem vrhu se nalazi zamak iz vizantijskog perioda. U senci drveća posetioci mogu uživati i u šetnji pored reke Litajos, bogate pastrmkom.

Pored ovih gradova, na listi predloga za putovanja tokom naredne godine našli su se i Bihać u Bosni i Hercegovini, engleski Liverpul, našao se i holandski Roterdam, italijanski Milano, kao i Frajburg u Nemačkoj i Invernes u Škotskoj.

Video: Beogradska izletišta: Nema kršenja zabrane kretanja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravnica

    26. decembar 2021 | 21:53

    Arl u Fr je zaista prelep, obisla sam ga proleca 2019. godine, pre korone 😪, valjda ce se ovo sto pre okoncati da ponovo normalno putujemo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA