Ako ste u Parizu, upoznajte i njegovu okolinu: 7 izleta koje ne treba propustiti

Na oko sat vožnje od Grada svetlosti i ljubavi nalaze se atrakcije koje vredi posetiti

  • 2
versaj palata

Foto: Pixabay

Bogatstvo arhitekture, monumentalni muzeji i nezaobilazna gastronomska iskustva otežavaju posetiocima francuske prestonice da upoznaju i neke druge znamenitosti grada.

Ipak, u Parizu ima i prekrasnih vrtova, veličanstvenih dvoraca i srednjevekovnih katedrala, koje mogu dati potpuno novu dimenziju poseti Gradu svetlosti i ljubavi.

Bez obzira da li želite da sa decom posetite evropski Diznilend ili da prošetate stopama čuvenog Monea u Živerniju, ovo su izleti o kojima bi trebalo da razmislite dok ste u Parizu. Jednodnevni izleti, na oko 90 minuta vožnje od centra grada, idealna su prilika da sagledate francusku kulturu i istoriju iz drugog ugla.

1. Posetite bašte u Živerniju

 

U periodu od aprila do oktobra, kada su i bašte u cvatu, poseta Živerniju je obavezna. U ovom omanjem selu živeo je i čuveni slikar – impresionista, Klod Mone više od tri decenije. Kuća u kojoj je živeo od 1883. do smrti, 1926. godine, danas je „Maison et jardins de Claude Monet“, navodi Lonelyplanet. Tu se nalazi i njegova grobnica, a u nekadašnjoj kući su i cvetne leje koje je sam zasadio, kao i japanski most i ribnjak pun lokvanja.

Selo je udaljeno oko 75 kilometara od Pariza.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Nouvelle Normandie. Giverny (@nouvellenormandie)

 

2. Uživajte u sjaju Versaja

 

Šetnja kroz raskošno uređeno barokno zdanje od 700 prostorija, koje je sredinom 17. veka preuredio kralj Luj XIV, pruža posetiocima priliku da izbliza vide svu sjaj i raskoš Francuske monarhije. Posebno su interesantni kraljev i kraljičin apartman, kao i Dvorana ogledala. Ova balska dvorana duga je oko 75 metara i naspram 17 prozora u njoj nalaze se 17 ogledala. Vrtovi Versaja priča su za sebe. Ne samo da se u njima nalaze geometrijski poravnate terase, već i brojne fontane iz kojih dopire klasična muzika, kao i oko 300 statua.

Oko 45 minuta vožnje deli Versaj i centar francuske prestonice.

3. Bez Diznilenda ništa

 

Iako se na izlet do evropskog Diznilenda, udaljenog nešto više od 30 kilometara od Pariza, najčešće odlučuju porodice sa decom, nema sumnje da će u ovom poznatom tematskom parku uživati posetioci svih uzrasta.

Osim pet tematskih parkova sa klasičnim znamenitostima kompanije „Dizni“, tu se nalaži i „Volt Dizni studio park“, u kome su vidljive sve prednosti korišćenja savremenih tehnologija.

Disneyland, Diznilend, Pariz, Miki Maus

Foto: Tanjug/AP

4. Uživajte u dvorcu De Chantilly i atmosferi Senlisa

 

Bajkoviti dvorac, nadomak jezera, okružen je divnim vrtovima. U njemu se nalaze slike neprocenjive vrednosti. Upravo tu je izmišljen krem Chantilly, poslastica koju obavezno treba probati. Ipak, oblast u kojoj se nalazi dvorac najpoznatija je po hipodromu i štalama za konje, ali i po prikazima postupka dresure.

Mesto je udaljeno oko 50 kilometara od grada, u pravcu severa.

5. Doživite srednjevekovni Provins

 

Opasan zidinama, grad Provins nalazi se na listi UNESKO-a. U njemu postoji više od 150 srednjevekovnih građevina, a posetiocima se nudi mogućnost da vide i rekonstruisanu pijacu iz perioda srednjeg veka. Ako ih ne ispuni istraživanje srednjevekovnih bedema i građevina, mogu uživati i u istraživanju više od 10 kilometara podzemnih tunela.

U periodu od aprila do novembra ovde se organizuju prikazi srednjevekovnih borbi. Grad je odlična destinacija za jednodnevni izlet iz Pariza za porodice sa decom. Posetioce dočekuju akrobate, žongleri i drugi umetnici, koji upotpunjuju ambijent.

Vožnja od francuske prestonice do Provinsa traje oko 80 minuta.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели 🇫🇷 Discover France (@super_france)

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Jean-François Balavoine (@jeanfrancoisbalavoine)

 

6. Šetajte stazama Fore de Fontenblo

 

Elegantni grad, poznat po brojnim stazama za šetnju i vožnju bicikla, ali i po impresivnom zamku. Prvobitni zamak izgrađen je početkom 12. veka. Iako nekoliko puta rekonstruisan, danas je na njemu uočljivo najviše renesansnih elemenata.

U gradu postoje odlični bistroi i restorani, ali i poslastičarnice i kafeterije. Utorkom, petkom i nedeljom se u Fore de Fontenblou održava pijaca, koju vredi posetiti.

Oko 70 kilometara deli ovaj zanimljiv grad i Pariz.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Michael (@mika_traveller79)

 

7. Posetite katedralu u Šartru

 

Izgrađena na temeljima nekadašnje romaničke katedrale, stradale u požaru 1194. godine, katedrala u Šartru nadaleko je poznata po brojnim vitražima. U njoj se nalaze i mnoge relikvije, među kojima je najznačajniji Sveti veo, koji je prilikom Isusovog rođenja nosila Devica Marija.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@ceylane77 је поделио/ла објаву

 

Šartr je od Pariza udaljen oko 90 kilometara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pedja

    2. januar 2022 | 16:35

    Najprljaviji grad...

  • Zoran

    2. januar 2022 | 16:56

    Bio sam davne 1998.godine sve je prelepo,a mora se videti Ajfelov toranj,Notr Dam,Luvr,Mon Martr,Mulen Ruž....a jedno veče provedosmo i u restoranu"Haris"Harisa Džinovića koji je u to vreme boravio i radio u Parizu,i sa nama turistima iz Srbije proveo za mene nezaboravna tri sata za večerom i razgovorom sve oduševio.!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA