• 0
 ≫ 

Jedna od najvećih pustinja na svetu krije "prava vrata u pakao"

 ≫ 

Greška sovjetskih stručnjaka dovela je do pojave kratera, koji je sve interesantniji turistima iz celog sveta, zbog vrlo neobične pojave

  • 0
Darvaza Gas Crater Turkmenistan

Foto: Shutterstock

Ko bi rekao da će procena sovjetskih naučina otvoriti vrata pakla? Tako su stanovnici sela Darvaze, koje se nalazi u samom srcu pustinje Karakuma u Turkmenistanu nazvali rupu, duboku oko 30 metara, u kojoj više od 50 godina neprekidno gori vatra.

Krater je prečnika 72 metra i postala je atrakcija ovog dela zemlje.

Na mestu na kome je od pedesetih godina prošlog veka postojala sovjetska bušotina prirodnog gasa, došlo je najverovatnije do urušavanja pećine, koja se nalazila ispod zemlje. Zbilo se to 1971. godine. Budući da su naučnici ustanovili da je gas koji curi zapravo toksičan, smatrali su da će njegovim paljenjem celokupan problem biti ubrzo rešen.

Darvaza Gas Crater Turkmenistan

Foto: Shutterstock

 

Kardinalna greška stručnjaka

Prema proceni stručnjaka, nakon paljenja, toksični gas je trebalo da izgori posle par sedmica. Međutim, slučaj je hteo da se to ipak ne dogodi. Počev od 1971. godine pa do današnjeg dana plamen se u Vratima pakla nije ugasio. Očigledno je procena stručnjaka bila potpuno pogrešna, budući da se vremenom došlo do zaključka da je zapravo u pitanju jedno od najvećih izvorišta prirodnog gasa na celom svetu.

Priča je u početku delovala prilično naivno. Sovjetski naučnici smatrali su da su otkrili značajno nalazište nafte. Postavili su ono što im je potrebno za istraživanje, uključujući i sve potrebne mašine i bušilice. U jednom trenutku došlo je do urušavanja tla, najverovatnije zbog podzemne pećine.

Na svu sreću, niko nije stradao. Ipak, došlo je do curenja metana, što je negativno uticalo na celokupnu okolinu, pa i na ljude koji žive u okolini. Nekoliko njih je izgubilo tom prilikom živote u narednom periodu, što se pripisivalo upravo otrovnom gasu.

Tada su naučnici doneli odluku da pokušaju da saniraju štetu. Nisu znali da će zapravo načiniti još veću štetu paljenjem, s obzirom na to da više od pet decenija gas u ovoj rupi gori. Pretpostavlja se da do toga dolazi najpre zbog strujanja toplog vazduha.

Darvaza Gas Crater Turkmenistan

Foto: Shutterstock

 

Vrata pakla danas

Očekuje se da će gas i u budućnosti nastaviti da gori. Zato je predsednik Turkmenistana 2010. godine najpre predložio da Vrata pakla budu zatvorena. A tri godine kasnije deo pustinje u kome se krater nalazi, zvanično je proglašen rezervatom prirode.

Međutim, pre dve godine upravo je predsednik demantovao sve ranije odluke i na tamošnjoj državnoj televiziji je prikazan snimak. On se nalazio pored kratera u vozilu i prema tvrdnjama, na taj način je želeo da stane na put glasinama o tome da je preminuo.

Istraživač po imenu Džon Krunis prvi je čovek koji je uspeo da stigne do dna kratera. Zbilo se to 16. jula 2014. godine. Tom prilikom je prikupio i uzorke mirkoorganizama na koje je naišao.

Prilikom organizacije auto skupa „Amul-Hazar“ 2018. godine, učesnici su prenoćili upravo u blizini Vrata pakla.

Iako je krater od Ašgabata, glavnog grada Turkmenistana, udaljen oko 260 kilometara, ko god dolazi u posetu ovoj zemlji, ne propušta da poseti i Vrata pakla. Zato i ne čudi to se nadležni u ovoj zemlji, čini se nadaju, da će zahvaljujući ovoj geološkoj anomaliji, izazvanoj ljudskim faktorom, postati popularna destinacija za turiste iz celog sveta.

Video: Laguna Giola: Prirodni i jedinstveni bazen Tasosa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima