≫ 

Piramide u Visokom: Turistička atrakcija Bosne i Hercegovine

U sklopu Arheološkog parka – Bosanska piramida Sunca postoje piramide Sunca, Meseca, Zmaja, Zemlje, Ljubavi i 6. piramida

  • 2
Piramide u Visokom, Bosna i Hercegovina Foto: Shutterstock

Iako su u početku smatrane „prevarom“, nema spora da su od 2005. godine, kada se prvi put čulo za njih, piramide u blizini mesta Visoko postale pravi turistički fenomen Bosne i Hercegovine. U velikoj meri njihovoj afirmaciji doprinela je i poseta proslavljenog srpskog i svetskog tenisera Novaka Đokovića.

Ovaj geomorfološki fenomen nalazi se u neposrednoj blizini Visokog, tačnije nadomak mesta na kome je postojao Stari grad Visoki, na uzvišenju Visočica.

Smatra se da je Stari grad Visoki tokom srednjeg veka imao vrlo značajnu ulogu. Njegovo prvo pominjanje zabeleženo je u povelji bana Tvrtka, koja je datirana na 1. septembar 1355. godine.

Piramide u Visokom, Bosna i Hercegovina Foto: Shutterstock

Otkud piramide u Bosni?

Priča o piramidama u Visokom vraća nas u 2005. godinu. Tada je Semir Osmanagić, koji se predstavio kao istraživač, otkrio piramidalne oblike u blizini Visokog, izradio sajt i predstavio svoje otkriće.

Bez obzira da li verujete u to ili ne, ne može se osporiti činjenica da planine zaista imaju oblik piramide, kao što se ne može osporiti ni to da sve veći broj ljudi iz godine u godinu posećuju Bosanske piramide u Visokom.

Arheološki park – Bosanska piramida sunca

Prema podacima sa zvaničnog sajta Visočkih piramida, najznačajnija je piramida Sunca, koja je ujedno i najviša. Tu je i piramida Meseca, a kako je gospodin Osmanagić u ekskluzivnom intervjuu za naš portal objasnio, u sklopu Arheološkog parka – Bosanska piramida Sunca postoje još i piramida Zmaja, Zemlje, Ljubavi i 6. piramida.

Piramide u Visokom, Bosna i Hercegovina Foto: Shutterstock

- Tri najveće piramide Sunca, Meseca i Zmaja formiraju pravilan jednakostranični trougao, perfektni geometrijski oblik takozvane sakralne ili svete geometrije, objasnio je tada i dodao:

- Kada imate elemente svete geometrije, imate strujanje energija. Najveća piramida, piramida Sunca koja je visoka 300 metara, locirana je iznad jakih energetskih izvora. Ispod nje imate vodeni tok na 21 metar; kada se voda kreće, oslobađa negativne jone. Piramida pojačava koncentraciju negativnih jona. Imate drugi tok na 55 metara između dva toka, trenje, napon, elektricitet.

Piramide u Visokom, Bosna i Hercegovina Foto: Shutterstock

Nije, međutim, do danas dokazano ko je, kada i zbog čega izgradio ove piramide, iako postoje oprečna mišljenja o tome. Pod pretpostavkom da one nisu nastale prirodnim putem, naravno. Ali to ne sprečava mnoge turiste da posećuju ovo mesto i dive se neverovatnoj snazi prirode. Ili možda delu nekih drevnih civilizacija? Valjda ćemo jednog dana saznati pravu istinu o njima. Šta vi mislite?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    3. februar 2022 | 21:15

    Ноле је много учинио за народ у централној Босни и никако није заслужио србофобне коментаре и да се према њему онако лоше опходе... ПС Твртко је био босански краљ али Србин и то није никаква непознаница, само ми није јасно зашто га "бошњаци" својатају и што је још црње исламизују?!?!?

  • Mister bin

    4. februar 2022 | 16:07

    Šarene laže Bio i video

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA