≫ 

Ako želite da bolje upoznate ovu zemlju, otkrijte čari kuhinje i lokalnih specijaliteta

Poseban je gušt isprobati specijalitete koje možete kupiti na ulici

  • 0
Maroko Pixabay.com

Zemlja poznata po najraznovrsnijoj i najživopisnijoj kuhinji, Maroko se može pohvaliti neverovatnom kombinacijom sezonskih sastojaka, začina i uticaja kultura koje su tu bile prisutne tokom minulih vekova.

Osim berberske, značajan je i uticaj jevrejske kulture, ali i arapske i francuske.

Poseban je gušt isprobati specijalitete koje možete kupiti na ulici. A da biste bolje upoznali Maroko, isprobajte neke od ovih specijaliteta i otkrijte neverovatne ukuse.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Safaa_délices🇲🇦 (@safaa_delices)

Tagine

Na meniju svakog restorana nalazi se ovo jelo. U pitanju je čorba pripremljena od mesa i povrća, uz dodatak začina. Ponegde se u tagine dodaju i masline, pa čak i voće, a uvek se služi uz hleb.

Nije zgoreg probati i varijaciju ovog jela, poznatu kao kefta, što su zapravo loptice od mesa pripremljene od jagnjećeg ili goveđeg mesa, koje se kuvaju u sosu od paradajza i luka, sa prelivom od jajeta.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Cuisine Chaimae Laouinat (@cuisinechaimaelaouinat)

Tanjia

Jelo koje se priprema u glinenoj posudi sastoji se od krupnije isečenih komada junećeg ili jagnjećeg mesa i obilja začina. Nakon što se posuda zatvori i veže kanapom, odnose je u lokalni hamam, u kome se satima jelo kuva na žaru peći, koja se koristi za zagrevanje vode, navodi Lonelyplanet.

Kuskus piletina Foto: Shutterstock

Kuskus

Iako se širom sveta u novije vreme sve češće jede kuskus, ovo jelo jedan je od simbola Maroka. Pretpostavlja se da je berbesko, a servira se uglavnom uz meso, povrće, orašaste plodove i suvo voće. Lokalno stanovništvo ga obično priprema petkom, koji je sveti dan za muslimane, ali i za svadbe i sahrane, kao i na kraju Ramazana.

namaz, tikvice, namaz od tikvica Foto: Shutterstock

Salate

Vrlo često obroci u ovoj zemlji počinju namazom, pripremljenim od različitih salata, sirovih i kuvanih, toplih i hladnih. Umak od dimljenih patlidžana, začinjen paprikom kimom i belim lukom, ali i pire od tikvica, salata od kuvanog paradajza i pečenog bibera, uz dodatak domaćih maslina, tek su neke od njih.

Pastila

Neverovatna mešavina slanog i slatkog ukusa, Fassi iz Feza je specijalitet za koji se pretpostavlja da su ga u Maroko doneli Mavari iz Andaluzije. Tradicionalno, pastila se priprema od goluba, koji se kuva uz dodatak različitih začina, a pita se zatim preliva slojem pečenih, mlevenih badema i cimetom. Mada se sve češće može probati pastila pripremljena od pićeg mesa.

Harira

Berberska tradicionalna supa koja se uglavnom služi kao predjelo, ima dovoljnu jačinu da može da bude i ceo obrok. Mada se razlikuje recept u različitim delovima zemlje, sve se svodi na brašno, paradajz, sočivo, začine i malo jagnjetine ili piletine, uz dodatak soka od limuna i kurkume. Tokom Ramazana služi se za prekid posta, često uz slatko pecivo nalik na perecu.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели oum Hanaa ou Safaa (@chhiwat_oumhanaa)

Hleb

Svaki kvart u Maroku osim škole, džamije, hamama i fontane ima i peć na drva. Ukoliko ne peku u njima hleb, porodice ga kupuju direktno od lokalnih pekara, koji redovno pripremaju oko 2.000 komada marokanskog okruglog hleva sa korom, poznatog kao khobz.

Slatkiši

Sveže voće se obično služi na kraju obroka, ali su Marokanci posebno naklonjeni slatkišima. Osim trouglova od testa prženih u dubokom ulju i punjenih pastom od badema, ne treba propustiti ni čuveni kolač nazvan Gazelini rogovi. Izrađuje se u obliku polumeseca, puni pastom od badema sa mirisom vode od cvetova narandže i cimeta.

Čaj

Nazvan u šali Berberski viski, čaj od nane je tradicionalno piće u Maroku. Predstavlja i svojevrstan znak gostoprimstva, a zapravo je u pitanju zeleni čaj aromatizovan listićima nane, koji se obično služi uz veću količinu šećera. U toku zime, kada nema nane, koristi se gorki pelin.

Začini

Marokanski specijalitet „Ras El Hanout“ je specifična mešavina do 30 sastojaka, nastalih mlevenjem začina, celog lišća i korena biljaka. Osim muskatnog oraščića, uključuje i kurkumu, đumbir, cimet i druge.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA