≫ 

Big Apple: Kako je najpoznatiji grad na svetu postao poznat kao Velika jabuka

Interesantno je pomenuti da je u kratkom periodu pre „Velike jabuke“, Njujork bio poznat kao „Nova pomorandža“

  • 0
Empire State Building Foto: Pixabay

Odmah nakon američke države Vašington, država Njujork poznata je kao najveći uzgajivač jabuka na američkom tlu. Ipak, čuveni nadimak „Velika jabuka“ nema nikakve veze sa tim.

Zapravo, ta krilatica prvi put je postala popularna oko 1920. godine. Džon Fic Džerald, novinski izveštač sa trka konja čuo je tada od afroameričkih radnika iz Nju Orleansa kako kažu da idu u „Veliku jabuku“. Zapravo se to odnosilo na staze za trke konja, koje su svakako bile veće u Njujorku.

Ubrzo posle toga ovaj izveštač je često u svojim kolumnama pominjao Njujork kao „Veliku jabuku“. Tokom naredne decenije mnogi džez muzičari usvojili su ovu krilaticu, ukazujući na taj način da je Njujork dom muzičkih klubova koji spadaju u „veću ligu“, navodi History.com.

Njujork, korona virus Foto: Tanjug/AP

Vremenom se zaboravilo na ovu krilaticu. Sve do 70-ih godina prošlog veka, kada je korišćen kao deo turističke kampanje, koja je imala za cilj poboljšanje imidža grada. Iako je u to vreme Njujork smatran najnaseljenijim američkim gradom, stopa kriminala i ekonomski problemi u njemu bili su na visokom nivou.

Za kreiranje reklamne kampanje koja je koristila krilaticu „Velika jabuka“ zaslužan je predsednik Kongresnog i biroa za posetioce Njujorka, Čarls Džilet. Budući da je bio ljubitelj džeza, znao je da je termin „Velika jabuka“ korišćen u znak poštovanja prema ovom američkom gradu.

Ubrzo je pripremljen i reklamni materijal kampanje. Promotivne majice, bedževi i drugi zanimljivi detalji sa neizostavnom jabukom preplavili su u to vreme grad, a posetioci su bili pozivani da „zagrizu Veliku jabuku“.

Ovog puta, krilatica je opšteprihvaćena. I tako je ostalo do današnjih dana.

Interesantno je pomenuti da je u kratkom periodu pre „Velike jabuke“, Njujork bio poznat kao „Nova pomorandža“. U vreme kada su u drugoj polovini 17. veka Holanđani preuzeli grad od Engleza, a u čast Vilijama III Oranskog (engl. William III of Orange), nazvali su ga "Nova pomorandža". Već naredne godine, engleska strana ponovo preuzima kontrolu nad gradom, pa vraća i prethodni naziv.

Video: Ovaj snimak je za 24h podelilo 35 hiljada ljudi: Kada ga budete videli biće vam sve jasno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA