≫ 

Sezona cvetanja trešnje je u Zemlji izlazećeg sunca posebno vreme: Porede je sa životom

Japanci poštuju prirodu i njene cikluse, pa ne čudi što cvetanje trešnjinog drveta, a kasnije i opadanje cvetova mnogi od njih porede sa životom i njegovom prolaznošću

  • 0
Festival japanske trešnje Foto: AP/Tanjug

Sezona cvetanja trešnje u Japanu privlači milione turista iz celog sveta. Da li bi trenutno aktuelna ograničenja za ulazak u zemlju zaista mogla da budu ublažena, ostaje nam da vidimo, uzevši u obzir da je već oko dve godine Japan mahom bio zatvoren za turiste.

Postoje indicije, navodi Euronews.com da će u martu granice biti ponovo otvorene. Očekivano, tu vest sa nestrpljenjem žele da čuju ne samo zaposleni u turizmu, već i svi oni koji žele da posete ovu ostrvsku zemlju.

Trenutno aktuelna, vrlo stroga ograničenja su na snazi do 28. februara. Iako se može dogoditi da budu produžena, Kyodonews navodi da Japan ipak razmatra ublažavanje zabrane ulaska stranim nerezidentima. Nema sumnje da će svi u turističkom sektoru biti oduševljeni ako do ublažavanja mera bude došlo uskoro. Tim pre što je Japan u aprilu 2019. godine, tokom sezone cvetanja trešnje, posetilo skoro tri miliona turista.

Cvetanje japanske trešnje Foto: Tanjug/AP

Zašto je Japan najlepše posetiti kada cvetaju trešnje?

Ako posetite Zemlju izlazećeg sunca, kako se često Japan naziva, u bilo koje vreme osim kada cvetaju trešnje, doživećete je na sasvim drugačiji način. Ali ako to učinite onda kada se miris cveta ovog drveta širi ulicama Tokija i drugih japanskih gradova, bićete opčinjeni.

Sezona cvetanja trešnje u Japanu je krajem marta, odnosno početkom aprila, kako u kom delu zemlje - na jugu cveta ranije, na severu nešto kasnije.

U zavisnosti od toga koja je vrsta trešnje u pitanju, cvet može biti bele ili nežnoružičaste boje. No, koja god da je boja u pitanju, prizor je fanstastičan. Fotografisanje turista uz brojna stabla trešanja je u tom periodu vrlo čest prizor, i to ne samo na ulicama Tokija, već i u drugim japanskim gradovima.

Japanci poštuju prirodu i njene cikluse, pa ne čudi što cvetanje trešnjinog drveta, a kasnije i opadanje cvetova mnogi od njih porede sa životom i njegovom prolaznošću.

Festival japanske trešnje Foto: AP/Tanjug

U to vreme, stanovnici Japana imaju i praznik, nazvan Hanami. Običaj je da tada sa porodicom i prijateljima odlaze na piknik u prirodu kako bi uživali u svoj njenoj lepoti, oličenoj u trešnjinom cvetu.

I ne samo da na takav način uživaju, već je u tom periodu nekako sve u Japanu posvećeno trešnjinom cvetu. U mnogim prodavnicama može se uživati u kolačima i pićima koja imaju ukus trešnje. U nekim japanskim gradovima se organizuju i festivali u čast trešnje i njenog cveta.

Interesantno je tada isprobati i čaj od usoljenog cveta trešnje. Iako je neobičnog ukusa, vredi uživati u njegovoj pripremi. Budući da se cvetovi trešanja usole kako bi se održali, nakon prelivanja nekoliko njih vrelom vodom, pred vama će se ti cvetovi otvoriti. Tako da i na taj način možete uživati u njihovoj lepoti. Posle toga će vam biti još jasnije zbog čega je u Japanu period cvetanja trešanja pravi praznik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA