Magično krstarenje Nilom: Upoznajte istinske lepote drevnog Egipta

Očekivanja su da će najnoviji film „Smrt na Nilu“, reditelja Keneta Brane, zasnovanog na trileru Agate Kristi, imati pozitivan uticaj i na egipatski turizam

  • 0
Reka Nil Foto: Pixabay

Drevni Egipat glavna je zvezda novog filma. Neposredno pre pandemije oko 1,5 miliona turista je posećivalo dolinu reke Nil i brojne znamenitosti koje se tu nalaze, a posebno Dolinu kraljeva.

Očekivanja su da će najnoviji film „Smrt na Nilu“, reditelja Keneta Brane, zasnovanog na trileru Agate Kristi, imati pozitivan uticaj i na egipatski turizam. Upravo je premijera tog filma jedan od tri ključna događaja ove godine, koji pruža nadu da će se u Egiptu vratiti dani slave iz 2010. godine, kada je Dolinu kraljeva posetilo skoro 15 miliona turista, navodi Dailymail.

Svemu tome doprinosi i obeležavanje stogodišnjice otkriće grobnice faraona Tutankamona, u novembru ove godine i ranije odloženo otvaranje Velikog egipatskog muzeja, u blizini piramida, vrednog milijardu dolara.

Krstarenje Nilom

Obično se na ovaj atraktivni izlet odlučuju turisti koji letuju u Egiptu, mada nije neuobičajeno ni da posećuju ovu zemlju samo da bi uživali u njenom bogatom istorijskom nasleđu.

U zavisnosti od agencijske ponude, može doći do odstupanja u smislu destinacija koje su uvrštene u itinerer. U većini slučajeva to su Luksor i Karnak, te neizostavna Dolina kraljeva, kao i hram kraljice Hatšepsut i Memnonovi kolosi. Zatim se posećuju Edfu i Kom Ombo, kao i Abu Simbel i Asuan.

Izgrađen u čast boga Amona, hram u Luksoru podignut je u periodu vladavine faraona Amenofisa. Na oko dva kilometra udaljenosti od Luksora, na obali reke Nil, nalazi se selo Karnak. Zbog činjenice da se tu nalazi najveća skupina hramova drevnog Egipta, lokalitet je uvršten još 1979. godine na Listu svetske kulturne baštine UNESCO-a. Hramovi u Karnaku posvećeni su trima staroegipatskim božanstvima, a možda najčuveniji deo ovog lokaliteta predstavlja Sala stubova.

Praktično prekoputa Luksora, na suprotnoj strani Nila, nalaze se Istočna i Zapadna dolina, koje čine Dolinu kraljeva. Upravo tu je u prvoj polovini prošlog veka otkrivena i grobnica faraona Tutankamona.

Luksor Egipat, grad star 3000 godina, arheološko nalazište Foto: Profimedia/Xinhua/Xinhua News

Poznat po ptolomejskom naselju boga Horusa, grad Edfu na obali Nila krije i antičko naselje Tell Edfu. Upravo je hram u ovom mestu najbolje očuvan u celom Egiptu.

U Abu Simbelu turisti imaju priliku da se dive lepoti dva hrama, koji su izgrađeni u vreme vladavine faraona Ramzesa Drugog. Jedan od njih je posvećen bogovima Amonu, Ptahu i Ra-Harakhtu, dok je drugi posvećen boginji Hator. Upravo u njemu se nalazi grobnica egipatske kraljice Nefertari.

Hotel u kome je Agata Kristi odsela u Asuanu, jedna je od posebnih atrakcija ovog omanjeg grada. Smatra se da je baš tu pisala knjigu, koja je poslužila Kenetu Brani kao inspiracija za film, čija premijera se očekuje tokom ove godine. Nubijski muzej i Botanička bašta još su od atrakcija Asuana koje vredi posetiti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA