≫ 

Istražite pejzaž kao iz bajke: Juliana Trail deo je Nacionalnog parka Triglav

Staza vijuga kroz Julijske Alpe i podeljena je u 16 etapa. I počinje i završava se u Kranjskoj Gori.

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Bajkoviti prizor Bledskog jezera i skijalište Kranjske Gore prve su asocijacije mnogima koji su imali prilike da posete Julijske Alpe. Regija ušuškana u severozapadnom delu Slovenije bogata je neverovatnim predelima, od kojih se mnogi nalaze u okviru jedinog nacionalnog parka u zemlji, Triglava.

Počev od 2019. godine, kada je formirana Juliana Trail, mnogo je lakše upoznati čitav region. Staza vijuga kroz Julijske Alpe i podeljena je u 16 etapa. I počinje i završava se u Kranjskoj Gori. Ima i četiri dodatne etape, koje se protežu u pravcu Nove Gorice.

Uživanje u pogledu na spektakularne planinske vrhove, vodopade i brze reke, ali i netaknuta planinska jezera, tek su neki detalji po kojima je ova staza postala poznata.

Bledsko jezero

Tirkizne vode Bleda koje zapljuskuju omanje ostrvo, zajedno sa baroknom crkvom među borovima, deo su lepota ovog slovenačkog jezera. Ako se tome doda da posetioci do ostrva stižu u čamcima od drveta, romantični momenti su zagarantovani.

Na uzvišenju sa pogledom na jezero nalazi se Bledski zamak. Srednjevekovna tvrđava koja prizor čini još romantičnijim. Čak i kada se ne kupaju u jezeru, posetioci mogu da se uživaju u vožnji čamcima ili da jednostavno šetaju dugom stazom oko jezera i uživaju u prirodnim lepotama.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели S A Š A (@sasakovacec)

Tolminska korita

Na samom jugu Nacionalnog parka Triglav, Tolminska korita presecaju neke od najdramatičnijih predela ove staze.

Ima nečeg neverovatnog u ovim šumom obraslim krečnjačkim zidovima, koji se nadvijaju nad rekom Tolminkom, poznatom po dubokoj vodi nestvarno zelene boje, koja teče ispod, slivajući se niz stene. Na najnižoj tački nacionalnog parka, na 180 metara nadmorske visine, nalazi se ušće Tolminke u Zadlaščicu. Do tog mesta se stiže preko strmih stepenika i drvenih mostova.

Bohinjsko jezero

Najveće jezero u Sloveniji u senci je, turistički zanimljivijeg Bleda. Zaklonjeno šumovitim planinama, Bohinjsko jezero posetiocima nudi mir i uživanje. Pre nego što krenete žičarom do skijališta Vogel, koje se nalazi u blizini i iz koga se pruža gotovo nestvaran pogled jezeru i okolini, ne propustite da uživate i u šetnji stazom oko jezera.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели visitslovenia.pl (@visitslovenia)

Vodopad Savica

Jedna od, možda i najlepših prirodnih atrakcija zemlje, nalazi se u blizini Bohinjskog jezera. Na izvoru reke Save Bohinjke nalazi se vodopad Savica, koji se obrušuje sa nešto manje od 80 metara visine.

Rezervat prirode Zelenci

Ukoliko ovom stazom idete u smeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu, jedna od poslednjih atrakcija na koju ćete naići je rezervat prirode Zelenci. Mnogi ostaju zadivljeni prizorom. A kako i ne bi kada je tu jezero neverovatno tirkizno plave boje, koje nadvisuju planinski venci Nacionalnog parka Triglav, dok se ispod čuje žubor reke Save.

Prosečna temperatura vode nije nikada niža od pet stepeni, pa ona nikada ne mrzne. Čak ni tokom zime, navodi CNN.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Julian Alps (@julian.alps)

Kranjska Gora

Najpoznatije slovenačko skijalište može po svemu da parira čuvenim alpskim ski centrima. A kada se sneg otopi, posetiocima se nudi prilika da bolje istraže njegove planinske staze. Peške ili biciklom. Ski liftovi su u funkciji i tokom leta, pa ljubitelji brdskog biciklizma imaju priliku da uživaju i tada.

U obližnjoj Planici, gde je i jedan od najvećih evropskih centara za skijaške skokove, posetioci mogu da isprobaju u ziplajn, koji važi za jedan od najstrmijih u celom svetu. Ljubitelji mirnijeg odmora mogu da uživaju na obalama jezera Jasna, dva spojena veštačka jezera, koja se nalaze na ušću potoka Velika Pišnica u Malu Pišnicu.

Dolina Soče

Preko prevoja Vršič, iz pravca jezera Jasna, stiže se do doline reke Soče. Deo ove staze prati i tok reke, omiljene među ljubiteljima vožnje kajaka i raftinga, budući da važi za jednu od najlepših na evropskom tlu.

Tu se nalaze i neki od najveličanstvenijih vodopada u celoj zemlji. Za ljubiteljima istorije tu su spomenici sa Soškog fronta, koji je ovde postojao za vreme Prvog svetskog rata. Staza mira čuva spomen na sve stradale u tom području tokom sukoba i proteže se sve do italijanskog grada Trsta.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Nina SoCa (@lasoca_climb)

Vrh planine Triglav

Dve najpopularnije rute ka vrhu Triglava kreću u okolini Bledskog i Bohinjskog jezera, mada se generalno planini može pristupiti i iz drugih pravaca. Od planinara se očekuje visok nivo kondicije, a trebalo bi pre uspona da razmisle i o angažovanju profesionalnog vodiča.

Video: Ovo je šumadijsko more: Gružansko jezero je raj za ribolovce i veslače

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA