≫ 

U parohiji San Bartolomeo žive pravi majstori: Upoznajte Put gitare na Andima

Na tihom, udaljenom putu San Bartolomeo nalaze se malobrojna sela

  • 2
Planine Andi

Foto: Pixabay/WaSZI

Udaljeni put preko planine Andi poznat je kao dom mnogih proizvođača gitara više od dva veka. Ali tradicija nije više toliko zastupljena kao ranije.

Potpuno suprotno u odnosu na hladni vazduh na 2.650 metara nadmorske visine, srcem ekvadorskih Anda vijuga uski planinski put. Često pod maglom, putniku daje samo da nazre oskudnu vegetaciju, koja izbija iz pukotina na zemlji. Iz magle izranja tek poneka krava, koja luta u potrazi za boljim pašnjakom. Retko se može videti i pokoji lokalni stanovnik, a saobraćaja gotovo da uopšte nema.

Malobrojni turisti i obilje lokalne kulture karakterišu najudaljenije puteve Anda.

Planine Andi

Foto: Pixabay/WaSZI

Tiho mesto sa neiskvarenim ljudima

Na tihom, udaljenom putu San Bartolomeo nalaze se malobrojna sela. Sa istočnih padina Anda, u dužini od oko 80 kilometara, ovaj put se stapa sa mrežom drugih lokalnih puteva, vodeći do ravnice Amazona, navodi BBC travel. Omanja autohtona naselja, pašnjaci i neverovatni planinski pejzaži pružaju maksimalan užitak svakome ko se odluči na ovu avanturu.

U parohiji San Bartolomeo živi nešto više od četiri hiljade stanovnika. Ono što je tu najupečatljivije jesu brojne male radionice, na kojima je jasno istaknut simbol gitare. Ponekad je to nečija kuća sa ramom za gitaru, koji visi napolju, ponekad veća radionica sa instrumentima koji su poređani na tremu ili izloženi na stolovima.

Nekoliko kilometara tim putem, uočljiv je drveni znak na kome piše da je ovo Put gitare – „Ruta de las Guitarras“.

Preko dva veka je prisutna tradicija izrade gitara među lokalnim stanovništvom. Meštani prave instrumente od drveta trešnje, kedra i smrče, ali i od nekih egzotičnijih materijala, poput oklopa školjke. Koliko su lokalni majstori poznati, govori i podatak da njihove gitare koriste muzičari širom Kariba, Južne i Severne Amerike.

Ipak, tradicija izrade gitara u ovom području silom prilika jenjava. Prosto zato što se sve manje ceni ručni rad, a ljudi se mahom odlučuju za kupovinu jeftinijih instrumenata.

Video: Sahat kula bez sata i krsta: Ostatak katoličkog samostana u kome pasu koze

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA