• 0
 ≫ 

Toskanski "grad sa lepim kulama": Autentičnost srednjeg veka u San Điminjanu

 ≫ 

U vreme kada je San Điminjano, svetac Modene, uspeo da spreči napad Huna, pod vođstvom Atile, njemu u čast je prostor oko zamka „Silvia“ bio preimenovan u San Điminjano

  • 0
San Điminjano, Italija

Foto: Shutterstock

Od nekadašnje 72 kule koje su krasile ovaj toskanski grad, danas ih je očuvano svega 14. Upravo zahvaljujući njima je San Điminjano poznat kao „grad sa lepim kulama“ i uvršten na Listu svetske kulturne baštine UNESCO-a.

Grad koji pripada italijanskoj provinciji Sijena osvaja već na prvi pogled, jer odiše srednjovekovnom atmosferom i autentičnošću.

U njemu danas živi nešto više od 7.000 stanovnika. Osim po kulama, San Điminjano je poznat i kao proizvođač belog vina od lokalnih sorti grožđa.

San Điminjano, Italija

Foto: Shutterstock

Kako je sve počelo...

Zbog sukoba koji su izazvali željom za rušenjem tadašnje Rimske republike, izvesna braća po imenu Silvio i Mucio došla su na područje, na kome se danas nalazi San Điminjano. Tu su podigli dva zamka i nazvali ih „Mućio“ i „Silvia“.

U vreme kada je San Điminjano, svetac Modene uspeo da spreči napad Huna, pod vođstvom Atile, njemu u čast je prostor oko zamka „Silvia“ bio preimenovan u San Điminjano. Upravo zato što je Điminjano proglašen svecem posle toga. Nedugo nakon toga su tu počele da niču kuće, a i zamak postaje poznat kao zamak u šumi ili zamak San Điminjano.

San Điminjano, Italija

Foto: Shutterstock

Kako je vreme odmicalo, tako se ovaj piktoresni gradić razvijao. Budući da se nalazio na putu prema Rimu, u koji su išli brojni hodočasnici, to je bila značajna stanica na takozvanom Franačkom putu. Trgovina je bila vrlo razvijena, a posebno šafranom.

Gradom su najpre vladali episkopi Voltere. Kasnije su izbili sukobi, koji su i doveli do potrebe stanovnika da tokom srednjeg veka grade visoke kule, ne bi li se na taj način zaštitili.

San Điminjano, Italija

Foto: Shutterstock

Polovinom 14. veka, kada je vladala Crna smrt, San Điminjano gubi gotovo polovinu stanovnika. Upravo tada potpada pod vlast Firence, što značajno utiče na arhitekturu. Baš to vreme se smatra zaslužnim za očuvanje današnje autentičnosti, po kojoj je San Điminjano poznat.

Zašto posetiti San Điminjano?

Ukoliko želite da makar nakratko odlutate u period srednjeg veka, to sigurno možete učiniti u San Điminjanu. Bez obzira na to kroz koji od ukupno osam ulaza u grad odlučite da krenete, srešćete građevine koje će vas opčiniti.

San Điminjano, Italija

Foto: Shutterstock

Većim delom obnovljen tokom minulog veka, glavni gradski trg sa još očuvanim bunarom, Piazza della Cisterna, još uvek ima autentične delove iz 13. veka. U blizini je i trg Duomo, sa gradskom većnicom i opštinskom palatom.

Kule San Điminjana su tek nešto posebno. Ima ih 14 očuvanih i upravo su one zaslužne za to što je poznat kao „grad sa lepim kulama“. Tu su i dve crkve, u kojima se mogu videti freske renesansnih majstora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok