Momci, evo zašto ne biste smeli da odlažete roditeljstvo

Ne, ovo nije još jedan članak na temu (im)potencije, ali se tiče kvaliteta vaših spermatozoida, što bi svakako sve vas koji još uvek niste postali tate zaista trebalo da zabrine

  • 0

Ukoliko ste već zašli u neke godine, a još uvek niste postali tata, nemojte da očekujete da ćete dobiti dečaka ili devojčicu koji će moći da se podiče svojom lepotom. Takođe, neka vas ne začudi ako vaše dete bude autistično ili kasnije u životu bude imalo psihičke poteškoće. Ipak, velike su šanse da će ono biti dugovečno!

Stvar je u tome da vremenom u DNK svakog od spermatozoida počinje da dolazi do sve većeg broja genetskih mutacija, što se na najčešće negativan način može odraziti i na vaše potomstvo.

Ovo posebno važi za muškarce koji su prevalili 45. godinu života.

- Na svakih 16 godina broj mutacija se duplira. Kod dvadesetogodišnjih mladića može da se javi 25 genetskih promena po jednom spermatozoidu, a kod starijih od 40 čak 65 – objašnjava Martin Filder, antropolog s Bečkog univeziteta.

Poređenja radi, žene svojoj deci mogu da prenesu samo 15 genetskih promena, bez obzira na to u kojim godinama se odluče da postanu majke.

- Posledice kod muškaraca su veoma vidljive. Na primer, osoba čiji otac je u trenutku njenog rođenja imao 22 godine, po pravilu je za pet do deset odsto lepša od osobe istog uzrasta koju je otac dobio u četrdesetim – tvrdi Filder.


Kako je to njegov naučni tim dokazao? Grupa od šest muškaraca i šest žena dobila je zadatak da oceni lepotu 8.000 ljudi oba pola uzrasta od 18 do 20 godina. Ispostavilo se da su mladići i devojke koji imaju starije očeve dobili znatno lošije ocene od svojih vršnjaka, barem kada je u pitanju njihova privlačnost.

Za utehu, istraživanja su pokazala da deca starijih očeva imaju veće šanse da dožive duboku starost.

- Telomeri, odnosno kapice na vrhu hromozoma, kod ove dece su duži. A još ranije je dokazano da se dužina telomera može dovesti u direktnu vezu sa životnim vekom – rekao je Li Smit, profesor genetike na Univerzitetu u Edinburgu.

(Telegraf.rs / Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA