Svađajte se, ali ne zaboravite na fer-plej!

Svađanje u vezi nekad je najzdraviji i najbolji način da prevaziđete probleme i unapredite odnos. Ali to pravilo jedino važi kada se svađate fer, a ne na kvarno

  • 0

Ljudi tokom svađe uglavnom kao da postaju neke potpuno druge osobe: arogantne i nadrndane ličnosti koje ne obraćaju pažnju na ono što govori suprotna strana, kojima je jedino važno da nametnu svoje "nepogrešivo" mišljenje.

Ali činjenica je da svađanje nema poentu ukoliko se ne odigrava na pravi način, jer da bi došli do rešenja, a potom i pomirenja sa svojom voljenom osobom, morate da vodite računa kako se svađate. Zato ispravite sledeće greške.

Uvek želite da pobedite u svađi

Prava svađa je kao debata, obe strane treba da imaju pravo da izlože svoje stavove i da ih brane, ali bez grubih reči i podbadanja, tvrdi američki terapeut Đina Binder. Ako stalno imate potrebu da pobedite u razmiricama sa partnerom, to je znak da ne igrate fer. Vodi vas ego, a umesto da raspravljate kao dve ravnopravne strane, jedna strana se uvek brani. To znači da niste otvoreni za napredak, a želja da kažete "ja sam u pravu" jednostavno je jača.

Nikad ne slušate drugu stranu

Komunikacija je osnova dobre veze, a to se odnosi i na svađu. Ako ne slušate partnera dok priča i ne poštujete njegove stavove, ignorišete njegove potrebe i fokusirate se isključivo na svoje. Zamislite kako bi bilo da je situacija obrnuta, dodala je Binder.

Ne menjate se u iznošenju argumenata

U svađi je veoma važno razmenjivati se kako bi svako mogao da izloži šta ga muči dok ga druga strana sluša. Time se smanjuje prostor za ishitrene odluke i reči, ali ako to pravilo ne postoji, veza može vrlo lako da strada.

Ljutnja je sveprisutna

Psovke i vređanje samo će pojačati partnerov bes i dati mu do znanja kako ga ne poštujete dovoljno da sa njim civilizovano razgovarate. Isti utisak ostavljaju pretnje odlaskom. Time samo pokazujete aroganciju i odbacujete svaku priliku da razumete partnerova osećanja, čak i ako ove pretnje izgovorite u samoodbrani.


Stalno se svađate oko istih stvari

Ako se partneri stalno svađaju oko jedne te iste stvari na isti način, najverovatnije u nečemu greše, tvrdi Binder. Oni priznaju problem, ali se ne trude da ga reše. Od rešenja im je važniji sopstveni ego i ne vide dalje od njega. Na pravom mestu bi trebalo da bude kompromis jer će se u suprotnom taj isti problem stalno povlačiti, a zameranje sve više rasti.

Stalno podižete glas

Podizanje glasa još je jedan od jasnih znakova da u svađi nema "far pleja". Partner neće moći da shvati poruku koju želite da mu prenesete jer će se usmeriti samo na ton kojim to govorite. U takvoj situaciji partnera podređujete pa se veza lako pretvara u odnos roditelj-dete.

Ne želite da popustite

Od svađe treba znati odustati, ali ako se te razmirice vuku danima, vreme je za drugačiji pristup. Koliko god bilo teško najbolje je pustiti stvari da se slegnu. Ne treba ih stalno povlačiti već je važno priznati da je sasvim u redu to što ste različiti i što se ne slažete u svemu.

(Telegraf.rs/24sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA