ŽENE, RAĐAJTE: Smanjićete rizik da dobijete rak!

Na stranu bela kuga i starost bez dece koja će da brinu o vama. Drage dame, postoje i drugi veoma važni razlozi da na vreme krenete da razmišljate o tome da zasnujete porodicu. Tiče se vašeg zdravlja

  • 12

Ma kako vam to zvučalo čudno, u odnosu na žene koje su se ostvarile kao majke, dame bez dece imaju mnogo više šansi da obole od pojedinih bolesti. Nažalost, u pitanju su one najgore, kao što su kancer dojke, rak jajnika ili tumor materice.

Slično stvari stoje i sa onim ženama koje se odluče da prvo dete dobiju u tridesetim ili kasnije. Kako je to moguće? Stvar je u tome što sve ove tri vrste raka mogu da budu osetljive na hormone, odnosno, kako se to stručno kaže pojedini tumori su hormon-receptivni.

Za vreme drugog stanja, dolazi do supresije ovulacije i nivo hormona estrogena naglo raste, pa u tom periodu postoji nešto povećan rizik da se pojavi rak dojke. Međutim, dugoročno se trudnoća veoma isplati, jer rođenjem bebe, ali i dojenjem, hormoni postižu pravi balans i znatno se smanjuju šanse za obolevanje.

Što je žena mlađa dobila prvu bebu, i što ima više dece, to je rizik manji, pa su tako majke s petoro i više mališana u dvostrukoj manjoj opasnosti da se razvije ovakav jedan vid maligniteta.

Prestanite da idete na živce svom ginekologu!


Zato, ako ste bili starija prvorotka ili ste se odlučile da nemate decu, obavezno radite samopregled grudi barem jednom mesečno.

Pijete anti-bebi pilule? Evo šta će da vam se desi kad prestanete!

Slično tome, i rak materice (endometrijuma) veoma je osetljiv na hormonalne promene. Trudnoća, laktacija, ali i upotreba anti-bebi pilula dovodi do pojačanog lučenja kako estrogena, tako i progesterona, a dokazano je da se upravo ovim hormonima značajno smanjuje rizik od raka endometrijuma.

Takođe, brojna istraživanja pokazala su da žene koje koriste oralnu kontracepciju, bez obzira na to da li su rađale ili ne, imaju mnogo manje šanse da dobiju tumor jajnika.

Ipak, ovi čudesni ženski hormoni nisu dobri baš za sve, jer se zna da pilule mogu da povećaju rizik od javljanja kancera grlića materice. Zato je važno da svaka žena u reproduktivnom dobu barem jednom godišnje poseti svog ginekologa koji će joj uraditi pregled, ultrazvuk, papa-test i pregled dojki, a kad se zađe u četrdesete, obavezan je i mamograf.

Kad krene menopauza, nemojte uzimati estrogenske preparate na svoju ruku, pre nego što proverite sa lekarima da li je to bezbedno za vas. Posebno u slučaju da imate neku od ovih bolesti u porodičnoj anamnezi.

Evo zašto vam je seks ponekad bolan!

Isto tako, bitno je održavati telesnu težinu na normali, jer je poznato da gojaznost remeti hormonalnu ravnotežu i povećava šansu za oboljevanje od raka materice, dojke ili jajnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cacak

    3. decembar 2014 | 18:19

    Prvo treba popraviti odnos prema porodiljama u bolnicama jer ih svi mahom tretiraju kao smeće .jer takav "tretman "u srpskim bolnicama ne da nikome zelju za drugo,treće dete.zene odatle izlaze šokirane i posramljene

  • Inanana

    3. decembar 2014 | 18:38

    Ja bih vrlo rado rodila kada bih mogla... al ne ide nazalost

  • Marija

    3. decembar 2014 | 19:43

    Poznavala sam puno zena koje su umrle od raka, sto od familije sto od prijatelja. Sve su imale decu. Ne budite sebicne i ne donosite decu na svet zbog svog zdravlja. Mozete ziveti savrseno zdravo i ispunjeno i bez dece.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA