Prevario vas je i obećao da neće više nikad? Evo zašto ne treba da mu verujete

Teško da ćete saznati prvi put kada vas partner prevari, tačnije šansa postoji jedino ako on sam ima dilemu da li da prizna. Ako, pak, to saznate od svojih prijatelja, onda je sigurno da mu nije prvi put

  • 2

Kada vas partner jednom prevari, sigurno će vas u budućnosti prevariti opet, pokazalo je novo istraživanje. Naime, varanje, tačnije to što preljubnik nije uhvaćen, za njega predstavlja do te mere i psihičko i fizičko zadovoljstvo da stvara zavisnost.

Robert Vajs, ekspert za zavisnosti od seksa, koji je vodio ovo istraživanje ističe da nije u pitanju samo seksualni čin preljube već generalno fenomen prevare jer i kod emotivne izdaje deluju isti ugrađeni mehanizmu koji stvaraju povratno zadovoljstvo i uzbuđenje kao i kod tajnog seksa sa drugom osobom.

Vajs izdvaja tri mehanizma zbog kojih je prevara tako privlačna stvar.

Prvi je lična dobit preljubnika – bez obzira na to da li je to seksualni užitak, koketiranje kojim hrani ego ili uživanje u nečemu što je mimo dogovora s partnerom i samim tim se dešava mimo znanja druge polovine.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos.net Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos.net

Drugi je osećaj slobode, autonomije i nadmoći nad žrtvom prevare.

I treći, zadovoljstvo zbog kršenja pravila, odnosno adrenalisnki udar sreće onog koji vara zbog činjenice da je uspeo da uzmakne parvilima i nađe način da "pobedi sistem".

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia


Sve ovo su, kažu psiholozi, više nego dovoljno jaki razlozi da nevernik vara sve dok ga ne uhvate. A što ga partner kasnije uhvati, to če trauma biti veća - kako za preljubnika tako i za žrtvu.

(Telegraf.rs / Net.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA