LJUBITE SE, LJUDI: Francuski poljubac leči, a evo i koje bolesti

Sigurno i vi obožavate da se ljubite. No, jeste li znali se dešava u vašem telu tokom samo jednog poljupca?

  • 1

Skoro da nema kulture gde ne postoji romantični poljubac, koji predstavlja izraz najdublje intimnosti i bliskosti između dvoje ljudi, često čak jači i od samog seksa.

Tri najvažnije stvari za savršen poljubac (VIDEO)

Ovo i vi radite dok se ljubite, a niste toga ni svesni!

Međutim, sigurno niste imali pojma koliko blagotvorno dejstvo čin ljubljenja ima na naš organizam.

Bolja cirkulacija

Naše usne su izuzetno osetljive, čak su 200 puta od vrhova prstiju. Ljubljenjem se stimulišu neravni završeci na usnama, što dovodi do povećanog protoka krvi, ali i do povećanja seksualne želje.

Foto-ilustracija: Veg-wallpapers.com, Freedigitalphotos.net/renjith krishnan Foto-ilustracija: Veg-wallpapers.com, Freedigitalphotos.net/renjith krishnan

Borba protiv prehlade

Verovali ili ne, samo jednim francuskim poljupcem razmeni se 80 miliona bakterija. Ipak, to nije nužno loše za nas. Barem ne ako u sezoni viroza izbegavamo da se ljubakamo s neznancima, već nežnosti razmenjujemo samo s voljenom osobom. Otkriveno je da parovi koji se ljube dovoljno često i dovoljno dugo, a to znači u proseku devet puta dnevno, na kraju imaju vrlo slične bakterije u ustima. I to baš one koje nam podižu imunitet.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia


Hormonska dijeta

Kada tokom poljupca vaša nadbubrežna žlezda oseti uzbuđenje u vašem telu, ona oslobađa adrenalin koji ubrzava puls i disanje, a pojačava znojenje. Zbog toga se procenjuje da se ljubljenjem može izgubiti i 100 kalorija.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Poboljšava raspoloženje

Poljubac izaziva lučenje hemikalija u mozgu. Stimulacijom nervnih završetaka oslobađaju se neurotransmiteri koji izazivaju “leptiriće u stomaku”, osećanje koje predstavlja uvod u zaljubljenost. Redovnim poljupcima oslobađa se i oksitocin, hormon ljubavi i vezivanja, ali i endorfin zbog kog se osećamo euforično i sjajno.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Sprečava depresiju

Takođe, u telu se oslobađaju serotonin i feniletilamin koji su glavni krivci za osećaj zanosa i sreće tokom ljubljenja. Dokazano je da ljubljenje podiže samopouzdanje i smanjuje napetost, a samim tim se osećamo mnogo bolje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA