Devojke, danas je vaš dan! Jeste li spremne da ga zaprosite?

Već duže vreme ste u vezi i stvarno vam je lepo, ali on nikako da vam da prsten? Došao je trenutak da preduzmete nešto i vi zatražite njegovu ruku! Ali, požurite, jer ćete na novu šansu morati da čekate čitave četiri godine

  • 3

Prema irskoj narodnoj tradiciji, pošto je 29. februar redak datum kojeg u kalendaru ima tek jednom u četiri godine, neudatim damama je u ljubavi dozvoljeno nešto što inače nikada nije.

NARODNA VEROVANJA ZA PRESTUPNU GODINU: Evo šta nikako ne valja raditi u 2016!

Sve više devojaka spremno da zaprosi dečka!

Svake prestupne godine, devojka ima prava da uzme sudbinu u svoje ruke i zaprosi izabranika svog srca, bez straha da će je okolina osuđivati.

Kako legenda kaže, u petom veku isrka opatica Sveta Brigita požalila se Svetom Patriku da žene često moraju predugo da čekaju na to da ih njihovi momci zaprose, pa ga je zamolila ga da nešto preduzme.

Foto: Wikimedia/Sicarr/Maire Foto: Wikimedia/Sicarr/Maire

Sveti Patrik dekretom je odredio da 29. februar, datum koji pada na svake četiri godine, bude dan kada je devojkama dozvoljeno da isprose mladiće.

Ipak, postoji jedan uslov. Obavezne su da u prošnju krenu ili u pantalonama (što je u ono doba bilo nezamislivo) ili u skerletnocrvenoj suknji.


Ilustracija: Profimedia Ilustracija: Profimedia

Strpljivo sačekavši famozni datum, Sveta Brigita je 29. februara kleknula pred Svetog Patrika i pitala ga da joj bude muž. Međutim, on ju je poljubio u obraz i ljubazno odbio, ponudivši joj svilenu haljinu, koja će ublažiti njenu duševnu bol.

Kroz vekove, ova simpatična tradicija prenela se svuda po Evropi, a čak je uvedeno i pravilo da momak koji odbije da se veri, mora devojci da plati odštetu zbog pretrpljenog poniženja.

Foto: Warner Bros Foto: Warner Bros

To može da uradi tako što će joj, poput Svetog Patrika, kupiti novu haljinu, dati novac ili pokloniti 12 pari damskih rukavica. Te rukavice će joj poslužiti da sakrije činjenicu da još uvek nema verenički prsten na ruci.

Što se muškaraca tiče, na ovo žensko pravo ne gledaju svi jednako. Nekima je potpuno neprihvatljivo da se devojka petlja u muške stvari, dok drugi jedva čekaju da dama preuzme stvar u svoje ruke, jer se sami imaju strah od toga da ne budu odbijeni.

Ako ste se rešile na ovaj potez, evo nekoliko praktičnih saveta:

Ne zalećite se

Ako ste u vezi manje od godinu dana, onda ideja da ga zaprosite najverovatnije i nije tako dobra. Ali, ako se “vučete” već godinama, onda, zašto da ne?

Odaberite pravi trenutak

Odvedite ga na neko mesto koje je važno oboma i budite sigurni da imate njegovu stoprocentnu pažnju. Nemojte to da radite dok gleda utakmicu ili je zauzet poslovnim brigama.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Poklonite mu nešto

Iako postoji vereničko prstenje za muškarce, malo koji bi pristao da ga nosi. Zato bi bilo bolje da mu darujete nešto drugo, vredno, što će moći da čuva do kraja života.

Budite spremni na sve

Možda će reći “da”, možda “ne”, a možda dobijete i odgovore tipa “videćemo” ili “daj mi malo vremena”. Vaša prosidba nije ultimatum i imajte spreman odgovor za svaku situaciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir

    29. februar 2016 | 07:10

    Lepo :)

  • m.k.

    1. mart 2016 | 21:34

    Ja sam htela ali on mi pevao pesmu "sto me nisi manje volela"

  • Realno

    24. mart 2016 | 18:44

    Nebih ga zaprosila da mi je iz oka ispao i ovako su postali prave mamine maze jos da mi zene pocnemo da njih prosimo ma nema sanse,ako iskreno voli sam ce da zaprosi u roku godinu dve ako ne bjezi od njega

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA