DOKAZANO: Žene mogu da istrpe JAČI BOL od muškaraca!

Kada je u pitanju prag i dužina bola koji osoba može da istrpi, pokazalo se da su ovog puta žene te koje su jači pol

  • 7

Vekovima muškarci i žene vode raspravu u vezi sa tim koji pol može da doživi jači bol. A evo šta o tome kaže nauka.

 

ŠTA VIŠE BOLI: Porođaj ili udarac u testise? (VIDEO)

 

JAOJ, ŽENO, ŠTO POROĐAJ BOLI: Muškarci ukapirali ko je jači pol (VIDEO)

 

Nije sve tako jednostavno, jer pored fiziloških faktora u obzir moraju da su uzmu i oni psihološki, odnosno u kakvoj je kulturi neko odrastao. Ako je neko dete tetošeno nakon svakog pada, ono će kasnije u životu biti osetljivije na bol od svog vršnjaka koje su učili da odmah stane na noge i nastavi dalje.

 

Takođe, dečaci su naučeni da glume da su jaki, da trpe i podnose bol, dok su devojčice vaspitavane da sebi mogu da dozvole da budu osetljive. Ali, sve je to podložno promenama i zavisi od situacije.

 

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

 

Pogledajte kako muškarci VRIŠTE kad ih žene depiliraju TAMO DOLE! (VIDEO)

 

Statistika i nauka kažu da žene duže žive, manje obolevaju, lakše podnose bol, a, sudeći po kolabiranjima na stomatološkim stolicama, padanju u nesvest čim vide iglu ili krv, mnogi će reći - muškarci su veće kukavice.

 

I, u pravu su. Možda žene imaju niži prag bola, ali one ga mnogo bolje podnose!

 

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/stockimages

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/stockimages

 

DOKAZANO: Raskid boli kao da vas neko peče vatrom!

 

Muškarci su osetljiviji pre rođenja - muški fetusi teže opstaju od ženskih, prevremeno rođeni dečaci četiri puta češće umiru od devojčica, muškarci više stradaju u tinejdžerskom dobu i češće umiru od fatalnih bolesti.

 

Stručnjaci sa Stanford univerziteta tvrde da žene imaju veću toleranciju na bol, odnosno da su sposobne da podnesu više bola nego jači pol. Ovim američkim istraživanjem, posle testiranja praga osetljivosti na bol na 72.000 pacijenata oba pola, identifikovano je 47 kategorija bola koje potiču od 16 grupa bolesti.

 

Foto: fungagz.com

Foto: fungagz.com

 

Naučnici su došli do zaključka da je prag osetljivosti na bol kod žena mnogo izraženiji nego kod muškaraca, ali da ga one lakše podnose. Posebno kada je reč o reumatskim bolovima i napadima migrene, kao i sa bilo kojim drugim hroničnim bolom.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Patite od MIGRENA? Onda ovo morate da znate! (VIDEO)

 

Možda najvažnija stvar u percepciji bola su polni hormoni, jer odnos estrogena i testosterona u nečijem telu može da igra važnu ulogu. U svakodnevnim situacijama, i kod žena i kod muškarca je važan nivo testosterona u krvi, jer što je on viši, to je veća tolerancija na bol.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Međutim, u situacijama kao što je porođaj, to ne važi, jer ovde ključnu ulogu u podnošenju bola imaju upravo ženski hormoni.

 

Jedan od najjačih bolova koje neko može da doživi, svakako je bol zbog pomeranja kamena u bubregu. I u ovom slučaju statistike su na strani žena, ali moguće da je to zbog toga što je njihova mokraćna cev znatno kraća, pa se sav nakupljeni pesak ili kamenčići izbacuju brže, a samim tim sve to kraće i boli.

 

Foto-ilustracija:  andres.thor / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0)

Foto-ilustracija: andres.thor / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0)

 

Važno je znati i to da isti lekovi za bol ne deluju jednako na žene i muškarce. Postoje čak neki analgetici koji kod žena u potpunosti umanjuju bol, dok ga muškarcima pojačavaju.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA