Patite od MIGRENA? Onda ovo morate da znate! (VIDEO)

Ljudi koji često imaju migrene znaju koliko je važno popiti lek čim glavobolja krene, jer ako to ne urade, posle može da bude jako gadno. Međutim, lekari smatraju da igrati se s analgeticima baš i nije pametno

  • 2

Oni koji pate od nesnosnih glavobolja, ne mogu da zamisle svoj život bez lekova protiv bolova. Međutim, lekari upozoravaju da, čak ni u slučaju teških migrena, analgetike ne bi trebalo piti više od 10 puta mesečno.

MUČI VAS MIGRENA? Napravite sami napitak od limuna i soli koji će zaustaviti bol za 3 minuta! (RECEPT)

ZVUČI SULUDO, ALI DELUJE: Poslušajte ovaj snimak i prestaće da vas boli glava! (VIDEO)

Nemački institut za kvalitet i efikasnost zdravstvene nege (IKViG) upozorava osobe koje pate od migrena da ne preteruju sa korišćenjem sredstava protiv bolova i da njihovu upotrebu maksimalno ograniče.

Prekomerna upotreba analgetika može dovesti do hroničnih svakodnevnih glavobolja, upozoravaju stručnjaci iz institucije čiji je zadatak obezbeđivanje nezavisnih i proverenih zdravstvenih informacija.

Migrene mogu značajno ograničiti svakodnevne aktivnosti i prati ih pulsirajuća prodorna bol u delu glave, a često mučnina ili povraćanje kao i preosetljivost na zvuk i svetlo. Simptomi mogu trajati od nekoliko sati do nekoliko dana.

IKViG ističe da, osim od teških simptoma, osobe koje imaju migrene pate i od strahova od budućih napada što predstavlja dodatni teret te izaziva zabrinutost oko toga kako će migrene uticati na život i radne obaveze.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Osobama koje pate od migrena može pomoći kognitivna bihejvioralna terapija, autogeni trening ili aerobne vežbe, podseća IKViG. Pomažu i grupe za podršku. Tokom napada migrene bolesnici bi trebalo da leže u tamnoj i tihoj sobi i stavljaju hladne obloge.

Bolove delimično mogu ublažiti razni analgetici koje je moguće kupiti bez recepta, a ako ništa ne pomaže onda su im, uz preporuku lekara, na raspolaganju triptani koji izazivaju sužavanje krvnih sudova u mozgu i blokiranje puteva kojima se prenosi bolni signal.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Klick

    2. decembar 2015 | 20:52

    Ne daj Bože nikome. A nama ostalima daj spas.

  • Kikaa

    3. decembar 2015 | 18:56

    Užasan bol... Kada krene, za njim odmah u mučnina i povraćanje :(

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA