KAD SE ŽENE SLOŽE: Usklađivanje menstruacije, stvarnost ili mit?

Još je 1971. Marta K. Meklintok sprovela istraživanje čiji rezultati su pokazali da su se kod studentkinja koje žive zajedno menstrualni ciklusi vremenom sinhronizovali. Međutim, nešto se izgleda poslednjih godina promenilo

  • 0

Zbog čega dolazi do toga da se menstruacije kod žena koje više vremena provode zajedno javljaju u isto vreme, još nije odgonetnuto. Ono što je sigurno jeste to da na ovu pojavu nije moguće uticati sopstvenom voljom. Jedan od odgovora mogao bi se možda naći u razrešenju misterije feromona, hemijskih izlučevina tela koje izazivaju odeđenu društvenu reakciju kod članova iste vrste.

Međutim, iako niz starijih istraživanja podupire tezu o menstrualnom usklađivanju, novija ih opovrgavaju. Tako je u časopisu Human Nature objavljen članak o godinu dana dugom istraživanju urađenom na 186 žena u Kini, kod kojih nije uočen međusobno usklađen mesečni ciklus. Tokom drugog istraživanja, sprovedenog u Poljskoj na uzorku od 99 žena koje su pet meseci živele zajedno u studentskom domu, takođe nisu nađeni dokazi koji bi potvrdili ovu tezu.

Sve u svemu, bez obzira na nebrojene tvrdnje iz ličnog iskustva mnogih dama, s naučne strane gledano ne postoji jasno definisan odgovor na pitanje postojanja sinhronizacije menstrualnog ciklusa. Stručnjaci se nadaju da bi pomnijim izučavanjem dejstva feromona, posebno među pripadnicama ženskog pola, mogao da se napravi veliki pomak u lečenju neplodnosti.

(Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA