Mladi danas imaju MANJE SEKSA nego sve generacije u poslednjih 100 godina

Svako bi pretpostavio da je današnja omladina mnogo promiskuitetnija od pređašnjih generacija, ali nije tako. Mladi danas imaju manje seksa nego sve generacije iz prošlog veka

  • 3

Današnji dvadesetogodišnjaci, odnosno generacija Y, manje se upuštaju u seks od svih ranijih generacija u poslednjih 90 i nešto godina, odnosno od 1920-ih na ovamo, pokazalo je novo istraživanje.

U SRBIJI SVAKA DRUGA ŽENA VARA MUŽA! A nećete verovati koliko MUŠKARACA VARA SVOJE ŽENE

To je u suprotnosti sa predstavama o generaciji navučenoj na seks, kakve šire mnogi konzervativci, ali i neke savremene aplikacije za traženje partnera.

Stručnjaci sa Univerziteta Florida Atlantic u istraživanje su krenuli uvereni da su mladi danas promiskuitetniji od svojih roditelja. No rezultati su ih iznenadili. Pokazali su da oko 15 posto mladih u dobi između 20 i 24 godine nije imalo seksualnog partnera još od 18. godine života. Za poređenje, samo je šest posto mladih rođenih u 60-ima u istoj su dobi bilo polno neaktivno.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Ova studija je u ozbiljnoj suprotnosti sa raširenom predstavom prema kojoj je današnja omladina navučena na seks, zbog novih mogućnosti koje prižaju aplikacije za traženje partnera, poput Tindera. Smatralo se da mladi traže samo kratke veze i učestali slobodan seks - rekla je Rine Šerman, koautorka istraživanja i profesorka psihologije na "Charles E . Schmidt College of Science" na Univerzitetu u Floridi.

Mada je studija sprovedena u SAD-u, slični trendovi beleže se i u razvijenim evropskim zemljama. Na primer, u Velikoj Britaniji, 2014. godine, zabeleženo je oko 23.000 slučajeva tinejdžerske trudnoće, koliko ih je poslednji put bilo pre 45 godina.

Porast polne neaktivnosti

Istraživanje je pokazalo da je porast polne neaktivnosti, kada se uporede generacije 60-ih i 90-ih, veći kod žena (sa 2,4 odsto na 5,4 odsto) nego kod muškaraca (sa 1,7 odsto na 1,9 odsto ). Zanimljivo je da porast nije zabeležen kod crnaca (ostao je na 2,6 odsto) dok je kod belaca značajno porastao (sa 1,6 odsto na 3,9 odsto). Takođe je utvrđeno da su polno neaktivniji mladi koji pohađaju fakultete. Rezultati istog istraživanja pokazali su i da mladi sporije sazrevaju - da kasnije dobijaju vozačke dozvole, kasnije nalaze plaćene poslove...


Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Naučnici u svom radu ističu da je njihovo istraživanje utvrdilo da ovakvi trendovi nemaju veze sa nekim promenama u normama seksualnog ponašanja.

Veruju da se pojava može objasniti nizom različitih razloga, među ostalim činjenicom da "milenijalci" (nova generacija mladih) imaju bolje seksualno obrazovanje i razvijeniju svest o polno prenosivim bolestima poput HIV-a, da zahvaljujući tehnologiji imaju lakši pristup pornografiji, te da čak drugačije definišu šta je seks, a šta nije.

Neki stručnjaci smatraju da bi ovi trendovi takođe mogli biti posledica činjenice da se socijalizacija mladih sve više vodi preko društvenih mreža, što neki nazivaju "Facebook efektom". Današnji mladi više se druže preko ekrana, a manje vremena provode zajedno na ulici ili u klubovima, tako da je čak i teorijska šansa za slučajni polni kontakt manja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA