BAVITE SE SPORTOM: Mišićavi momci žive duže

Švedski stručnjaci pratili su više od milion tinejdžera tokom 24 godine. Otkrili su da oni s manjom mišićnom snagom u rukama i nogama imaju veći rizik od prerane smrti

  • 0

Tokom istraživanja dugog 24 godine, 2,3 odsto muškaraca je umrlo. Glavni uzrok smrtnih slučajeva bile su slučajne nesreće, a odmah iza njih na listi su se nalazili samoubistvo, rak, srčana oboljenja i moždani udar.

Tinejdžeri koji su na početku istraživanja klasifikovani kao "natprosečno snažni" imali su za 20 do 35 odsto manji rizik od prerane smrti. Takođe, u ovoj grupi je bilo za 8,30 odsto manje samoubistava i za 65 odsto manje onih kojima je dijagnostikovan neki psihološki poremećaj.

U poređenju s njima, mladići koji su na početku imali između 16 i 19 godina, a imali su mišićnu snagu ispod proseka, imali su najveći rizik od umiranja pre sredine pedesetih godina.

Efekat slabe mišićne spremnosti kod ispitanih dečaka tinejdžera bio je sličan onim već poznatim faktorima rizika od prerane smrti, kao što su gojaznost i visok krvni pritisak. Kada su istraživaći uzeli u obzir ove faktore rizika, veza između prerane smrti i snage mišića je ostala.

Tim koji stoji iza ove studije veruje da mišićna snaga predstavlja pokazatelj generalnog fizičkog zdravlja, što bi moglo da objasni vezu između razvijene muskulature i životnog veka. Ipak, eksperti upozoravaju da rezultati ovog istraživanja ne znače da će ljudi živeti duže ukoliko odluče da odu u ekstrem i krenu da se bave bodi-bildingom.

(kliX.ba; Telegraf.rs)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA